Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det är fredag igen vilket innebär att det har blivit dags för veckans läsarfrågor. Denna vecka har vi på BoUpplysningen valt ut tre frågor som stuckit ut i mängden. Frågorna berör bland annat vad som gäller vid omfattande bostadsvärdering och riskerna med att ljuga i en låneansökan.

Banken måste godkänna mäklaren vid omfattande bostadsvärdering

Fråga: Jag vill utöka mitt befintliga bolån och tänkte göra en omfattande bostadsvärdering. Kan jag anlita vilken mäklare som helst?
Svar: Om du vill lägga om ditt bolån kommer du behöva en mäklare som är godkänd av banken. Oftast kan du välja mäklare själv men vissa banker kan ha specifika krav. Efter värderingen får du ett intyg på bostadens värde och det är det intyget du tar med till banken när du vill lägga om ditt bolån.

Lögner i låneansökan kan vara straffbart

Fråga: Vad kan hända om jag ljugit om min arbetssituation i min låneansökan och därefter fått lånet beviljat? 
Svar: Om du fått lånet beviljat genom att ljuga kan du göra dig skyldig till bedrägeri, vilket är straffbart. För att det ska kunna ses som bedrägeri måste du ha gjort en handling som inneburit vinning för dig och skada för banken. Om banken kommer ta skada i detta fallet är dock oklart så länge du kan betala lånet.

Hus ska delas lika mellan sambos även om bara en finansierat köpet

Fråga: Jag har en sambo som nu har tagit lån för att köpa ett hus som vi gemensamt ska flytta in i. Vad jag undrar är, om vi skulle göra slut medan vi bor i huset har jag då rätt till hälften av våra gemensamma ägodelar, bland annat huset (om vi inte skriver samboavtal)?
Svar: Precis som du skriver har du rätt till halva bostaden om ni skulle göra slut, enligt sambolagen. Vid bodelning räknas först din sambos skulder bort från bostadens värde. Resterande summa ska sedan delas lika mellan dig och din sambo. Som du märker framstår inte sambolagen som helt rättvis, det kan därför vara bra om ni skriver ett samboavtal.

Tänk på! Det är endast egendom som införskaffats för gemensamt bruk som ska delas lika enligt sambolagen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]