kök i enrumslägenhet och röd villa med stor grön tomtEn etta i Stockholm kan kosta lika mycket som en villa med stor tomt i Filipsstads kommun. Foto: Arsel Ozgurdal/Shutterstock.com och Oleg Golikov/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

För samma summa pengar kan du få vitt skilda bostadsytor, beroende på var i landet du köper bostad. För en miljon kronor kan du få en 14 kvadratmeters etta i Stockholm, eller en sjurumsvilla med sjötomt i Filipstad, skriver SvD Näringsliv.

Efter siffror från Svensk Mäklarstatistik har SvD Näringsliv listat var du får mest respektive lägst bostadsyta för pengarna. Statistiken omfattar bostadsrätter och villor i kommuner där mer än 50 bostäder har sålts under det senaste året.

Högst kvadratmeterpris i Stockholm

Minst boyta för pengarna får du, inte helt överraskande, i Stockholm. Flera av kommunerna som toppar SvD Näringslivs lista finns i Stockholms län, både gällande priset på bostadsrätter och på villor.

Snittpriset för en bostadsrätt på 14 kvadratmeter i Stockholm är en miljon kronor. Men det finns också dyrare exempel än så: en etta på 16 kvadratmeter på Östermalm ligger ute för 2 195 000 kronor, det vill säga 137 188 kronor per kvadratmeter.

I kommunerna Danderyd, Lidingö, Solna och Sundbyberg är snittpriserna per kvadratmeter mer än 50 000 kronor.

Mest kvadratmeter för pengarna i Säffle

Vill du i stället betala så lite som möjligt för din boyta är det i Säffle kommun som du ska köpa bostadsrätt. Där är det genomsnittliga kvadratmeterpriset 3 380 kronor, vilket innebär att du för en miljon skulle få hela 296 kvadratmeter. 

Andra kommuner som ligger under 3 500 kronor per kvadratmeter är Fagersta och Tidaholm.

Filipstad har lägst villapriser per kvadratmeter

Är det en villa du är ute efter får du mest villayta för dina pengar i Filipstad. Snittpriset per kvadratmeter är 5 142 kronor. Strax därefter kommer Sollefteå kommun, med ett snittpris på bara 31 kronor mer än i Filipstad.

Ett exempel på vad som finns ute just nu i Filipstad är en villa med sju rum och sjötomt för 2 475 000 kronor. Kvadratmeterpriset är då 12 375 kronor, och till det får du en 17 500 kvadratmeters tomt med dubbelgarage, sjöbod och nära till vatten.

I Lidingö kommun är villorna dyrast sett till boytan. Där är 68 986 snittpriset per kvadratmeter. Även här är det Stockholmskommuner som Danderyd, Nacka och Täby som finns i toppen på listan. Ett exempel är en villa i Enebyberg i Danderyd kommun, där du får boytan 245 kvadratmeter och en tomt på 1 500 kvadratmeter för 17,9 miljoner kronor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]