Kvinna håller fram husnyckel.Äldre husägare som har bott i sitt hus länge har enligt Swedbanks senaste Boindex riktigt bra förutsättningar på bostadsmarknaden i dag. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Allt fler grupper i samhället upplever stora ekonomiska svårigheter på bostadsmarknaden och vissa klarar helt enkelt inte av att finansiera köpet av en egen bostad. Men en av de få grupper som faktiskt har goda förutsättningar att köpa en bostadsrätt är äldre som bott i sina hus en längre tid. Det visar Swedbank Boindex för andra kvartalet 2021.

Swedbanks Boindex mäter hushållens ekonomiska förutsättningar när det gäller bostadsköp, och den senaste mätningen (för andra kvartalet 2021) visar att hushållen i snitt behöver lägga 27 procent av den disponibla inkomsten på boendekostnader om de köper en bostad i dag. 

Mätningen visar även att förutsättningarna för att köpa en egen bostad varierar rätt rejält beoende på var i landet man vill bo och hur familjesituationen ser ut. 43 kommuner ingår i Swedbanks Boindex, och i 41 av dessa behöver ensamstående föräldrar med barn lägga över 30 procent av sin inkomst på boendekostnader.

Allt fler omfattas av det extra amorteringskravet

Bostadspriserna är som bekant uppe på rekordnivåer på flera håll i landet, vilket innebär att även lånen och amorteringarna växer. I Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå, Halmstad, Varberg och på Gotland är bostadspriserna så höga att det extra amorteringskravet på 1 procent omfattar allt fler ensamstående med barn.

Swedbank och sparbankernas privatekonom Arturo Arques beskriver trenden som oroväckande.

– Tidigare var det framför allt unga förstagångsköpare och ensamstående med barn i Stockholm som hade svårt att ha råd att köpa en bostad. Nu ser vi att samma sak händer även i övriga landet, och dessutom för fler grupper, säger han i ett pressmeddelande.

Äldre husägare är vinnarna på bostadsmarknaden

Men enligt Swedbanks mätningar finns det även vinnare på bostadsmarknaden. En av de relativt få grupper som nu har goda förutsättningar att köpa en bostadsrätt är äldre småhusägare som bott i sitt hus en längre tid. Har man amorterat på bolånet, utnyttjat uppskovsreglerna och skött om sitt hus menar Arturo Arques att det dessutom finns bra förutsättningar att undvika bolån och sänka sina månatliga boendekostnader med tusentals kronor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]