Tips & råd

Uppdaterad: 18 april, 2024

Vilket är bäst – att bo på hotell eller att byta sommarbostad med en annan familj? Bostadsbyte kan vara ett kostnadseffektivt sätt att finansiera semestern. Men vad ska man tänka på? Det finns fallgropar vid byte av sommarbostad och det är bra att ha koll på de regler som gäller.

Att lånbyta bostad

Det låter onekligen spännande att byta bostad med någon på en plats som man gärna vill semestra på, i Sverige eller utomlands – men var uppmärksam och läs igenom försäkringsvillkoren och, om du har bostadsrätt eller hyresrätt, att du behöver tillstånd från bostadsrättsförening respektive hyresvärd.
-Man får som hyresgäst inte upplåta sin lägenhet till någon annan utan att först ha fått tillåtelse av sin hyresvärd eller bostadsrättsförening, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på branschorganisationen Fastighetsägarna till Dagens Industri.
Han tillägger:
-Om det är någon annan som brukar lägenheten självständigt så ses det som andrahandsuthyrning.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Inget tillstånd kan innebära vräkning

Inga krav finns på att den som gör ett byte över sommaren ska begära hyra, men det ses ändå som en andrahandsuthyrning. Om man inte har tillstånd för detta kan man bli av med sin hyresrätt om det inte kan åberopas som en ”ringa förseelse” då det kommer till Hyresnämnden.

Hur får man tillstånd då? Om du har en god relation med din hyresvärd kan du troligtvis prata med denne och få det godkänt, annars kan det mycket väl bli aktuellt att gå till Hyresnämnden, vilket förstås tar längre tid. Det finns inga direkta regler som styr detta förfarande, utan tillstånd gives från fall till fall.

Regelverket varierar

-Reglerna kan se olika ut för olika bolag, menar Martha Ekström, produktledare på Folksam, hos oss gäller försäkringen för gäster som lånar bostaden på samma vis som för ordinarie hyresgäst.

Både regler och försäkring behöver kontrolleras, såväl hemförsäkring som villaförsäkringar. Det behöver finnas ett ”uthyrningsskydd” i hemförsäkringen, annars behöver du ta kontakt med försäkringsbolaget. Det kan vara bra att även skydda dig själv i den bostad du ska semestra.

-Det finns en lucka i försäkringsskyddet när man hyr ut eller lånar ut sin bostad, säger Ekström till Dagens Industri, och det är om skador orsakats med flit. Då gäller inte försäkringen.
Man kan med andra ord behöva en allriskförsäkring.

Källa:
https://www.di.se/nyheter/byta-sommarbostad-se-upp-for-fallgroparna/

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]