Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Enkla chockade bankbranschen när man i förra veckan presenterade sitt erbjudande om bolån till 0,95 procents ränta. Nu kommer nästa utmanare till storbankerna. Det är Collector Bank som inom ett par månader ska erbjuda kunderna helt digitala bolån.

Collector Bank har börjat hämta in intresseanmälningar till sina digitala bolån med förhoppning att kunna betala ut de första lånen inom tre månader. Genom att erbjuda en digital och transparent lösning kommer kunden veta vad man får utan att behöva förhandla om räntan.

Vill satsa på personer utan fast anställning

Istället för att gå samma väg som den nya tjänsten Enkla, det vill säga satsa på personer med befintliga lån, planerar Collector att gå i motsatt riktning. Banken kommer satsa på en prisbild som påminner om de traditionella bankerna men mot en målgrupp som anses mycket mer riskfylld: personer utan fast anställning.
– Vi ser att det är en växande målgrupp som tjänar bra men där det inte räcker att titta på kreditupplysningen från förra året. Det är ingen annan som riktigt klivit in och tittat på hur morgondagens anställningsform kommer att se ut, säger Liza Nyberg, vd på Collector Bank, till Breakit.
Att satsa på personer utan fast anställning innebär dock inte att vem som helst kommer kunna teckna bolån. Liza Nyberg är tydlig med att man inte kommer öka risken. Det kommer fortfarande krävas en kalkyl som visar att bolånetagaren kan betala.

Collector har investerat i konkurrenten

En intressant detalj i denna satsning är att Collector Ventures, Collector Banks investeringsarm, är en av Enklas investerare. Det innebär att man kommer bli konkurrent med ett bolag man själva investerat i.
– Så gör vi på många områden. Vi har betallösningar för e-handel och har investerat i Kaching. Collector Ventures är ett sätt för oss att hela tiden ligga nära marknaden och hitta kompletterande erbjudanden, säger Liza Nyberg.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]