erik elmgren förhandlingschef på hyresgästföreningen och marcus svanberg, vd för länsförsäkringar fastighetsförmedlingErik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, och Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg, uttalar sig om coronavirusets påverkan på bostadsmarknaden. Foto: Kristian Pohl/Hyresgästföreningen och Pressbild/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Lägre hyror och avvaktande bostadsköpare. Det är några av följderna som coronasmittan kan få på bostadsmarknaden, enligt experterna.

Coronaviruset, eller covid-19, startade i Kina under december 2019. De senaste månaderna har det spridits över världen, och i Sverige råder nu full beredskap. 

Viruset smittar genom nära kontakt med personer som är sjuka, och när sjuka personer hostar eller nyser. Medan de flesta bara blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom, hosta och feber, kan andra drabbas allvarligare med exempelvis lunginflammation.

Hyreshöjningarna kan bli lägre nästa år

Årets hyreshöjning blir cirka två procent i de flesta kommuner. Men nästa år kan höjningarna blir märkbart lägre, som en följd av coronaviruset. Viruset har påverkat världsekonomin: börserna har fallit, industrier står stilla och styrräntor har sänkts. Det kan också leda till att köpkraften hos hushållen försvagas, skriver Hem & Hyra.

Förhandlingschefen Erik Elmgren på Hyresgästföreningen anser att hyresvärdarnas krav inte speglar den verkliga samhällsekonomiska utvecklingen. Coronaviruset var okänt när förhandlingarna startade, och om utbrottet hade skett tidigare hade hyrorna kanske höjts mindre i år. 

Enligt Fastighetsägarna går det dock inte att säga hur coronasmittan kommer att påverka ekonomin på lång sikt. Enligt chefsekonomen Tomas Ernhagen finns i dagsläget inga tecken på att köpkraften kommer att se annorlunda ut till följd av viruset.

Stigande bostadspriser, men kan vända framöver

Marknaden för köpebostäder verkar ännu inte ha drabbats av den ekonomiska osäkerheten. Tvärtom visar siffrorna för februari en prisuppgång på två procent för bostadsrätter och en procent för villor, enligt Svensk mäklarstatistik. 

Marcus Svanberg är vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Han menar att efterfrågan är stark just nu, vilket leder till aktivare budgivningar och fler köp innan visning. Dock kan oron för coronaviruset helt klart påverka bostadsmarknaden framöver.

– Om coronaviruset leder till en dämpning av konjunkturen riskerar vi att få en mer avvaktande bostadsmarknad, där fler får svårare att flytta. Samtidigt kan lägre tillväxt bidra till att hålla kvar räntorna på en låg nivå, vilket skulle hålla uppe bostadspriserna, säger han till SvD Näringsliv.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]