Bolån

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Bankerna tjänar allt mindre på bolånetagarna, trots räntehöjningarna. Detta skapar ett prutläge för bolånetagarna.

-Det är viktigt att vara beredd att byta bank, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Dagens Industri.

Enligt Finansinspektionens mätningar minskar långivarnas lönsamhet – trots att de rörliga bolåneräntorna har mer än fördubblats under 2022. Bankernas finansieringskostnader har dock ökat så mycket att marginalerna krympt.

Inte alla banker höjer räntan – tid att förhandla

-Vissa banker avvaktar med att höja sina bolåneräntor i samma utsträckning för att inte förlora kunder, medan andra är mer måna om sina marginaler, säger Frida Bratt. Hon menar också att bankerna tittar på varandra när Riksbanken höjer styrräntan, det är en bättre konkurrenssituation jämfört med tidigare. Det är ett bättre förhandlingsläge för bolånetagare nu, det går att tjäna tusenlappar genom att jämföra räntor.

-Bankerna höjer räntorna i olika utsträckning, menar Frida Bratt, jämför därför olika bankers räntor och kolla var snitträntan är lägst någonstans, vilket kan vara en indikation på vilka banker som är mer förhandlingsvilliga. Var beredd att byta bank, men var vaksam om banken vill att du även lägger din pension i den nya banken. Se över villkoren så att de inte blir sämre.

🔗 Till Boupplysningens guide – så prutar du på bolånet

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]