Många hushåll på marginalen

Bolån

Förre finansminister Mikael Damberg (S) kritiserar bankernas vinster.
–Just nu får vi en väldig kontrast mellan enorma vinster från bankerna i ett läge där hushållen går på knäna, säger Damberg.
Han ser storbankernas vinster som ett problem i ett pressat ekonomiskt läge som det som råder nu. Han uppmuntrar regeringen till att finna lösningar.

Banker rapporterar stora vinster

I förra veckan rapporterade SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank vinsterna för årets första kvartal. Det som stigit allra mest är det bankerna tjänat på den skillnad som uppstår mellan in-och utlåningsräntor. Som exempel tjänade Swedbank 77 % mer på detta i år än under samma kvartal 2022.
–I ett läge där många svenska hushåll är väldigt hårt pressade, inte bara av inflation och matpriser utan i allt större utsträckning av räntekostnader, så är det klart att det sticker i ögonen när bankerna gör så här enormt stora vinster, säger Mikael Damberg.

Boränta och sparränta ska följas åt, menar Damberg

När bankerna höjer boräntan behöver man också ta med ett övervägande att höja sparräntan.
–Annars höjer man ju bara sin vinstmarginal ytterligare, på kundernas bekostnad, säger Damberg.
Han menar också att diskussionen om svårigheten att göra ett bankbyte, det vill säga flytta sitt bolån, behöver tas mer seriöst. Många hushåll lever på marginalen och man bör ifrågasätta hur konkurrensen mellan bankernas olika erbjudanden fungerar i denna sektor.
–För just nu får vi en väldig kontrast mellan enorma vinster från bankerna i ett läge där hushållen går på knäna, säger Damberg.

2023 inleds med oroligheter runt om i världen och svenska banker som visar upp en stor buffert.
-Vi har en stark första och andra försvarslinje mot oförutsedda händelser, skrev SEB:s VD Johan Torgeby i en kommentar.
–Det är bra att banker tjänar pengar. Det gör att vi kan ge pengar till våra ägare och de i sin tur kan ge ut det till samhället i stort, säger Jens Henriksson VD på Swedbank.

Även Damberg menar dock att det är positivt att de svenska bankerna står starka i oroliga tider, men inte på bekostnad av småsparare.

Hitta lägsta bolåneräntan

Hitta lägsta bolåneräntan
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]