Stojko Gjurovski på Danske Bank menar att ökad konkurrens är bra för kunderna. Foto: Pressbild/Danske Bank

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Nu ger sig Danske Bank in i bolånekriget. Från och med idag sänker man sin ränta med bindningstid på två år till 1,29 procent, från tidigare 1,85 procent.

Förutom räntan på bolån bundet över två år driver Danske Bank även en kampanj med bolån bundna på sex år till en ränta om 1,95 procent. Kampanjen väntas pågå till slutet av april.

Danske Bank sänker bolåneränta med drygt en halv procent

Bolånekriget har blivit en verklighet och flera aktörer är med. Nästa bank att sänka sin bolåneränta är Danske Bank. Från och med idag kan man som kund få en ränta på låga 1,29 procent. Det är en sänkning med 0,56 procent i ett svep från tidigare 1,85 procent.
Denna sänkning sker på grund av den ökade konkurrensen på marknaden. Marknaden befinner sig just nu i en förändringsfas och många nya aktörer slår sig in genom att erbjuda låga räntor.
– En ökad konkurrens är bra för kunderna och här vill Danske Bank, som en utmanare på den svenska marknaden vara med och ge både våra befintliga och nya kunder en av marknadens lägsta räntor, säger Stojko Gjurovski, chef Personal Banking Danske Bank Sverige, i ett pressmeddelande.

Enkla drog igång bolånekriget

För ett par veckor sedan väckte Enkla stor uppmärksamhet när man gick ut och erbjöd en bolåneränta på 0,95 procent, bundet över tre år. Det var startskottet på det nya bolånekriget och på kort tid är det många nya aktörer som fått tillstånd av Finansinspektionen att betala ut bolån.
Danske Banks ränta är inte i paritet med Enklas, däremot får den anses vara väldigt låg jämfört med andra aktörer med bankstatus. Bolåneräntan är även 20 punkter lägre än bankens snittränta på lån, bundet på tre månader. Snitträntan för dessa lån låg i februari på 1,49 procent.

Två år är lagom tid för bunden ränta

Varför banken valde att sänka just tvåårsräntan så kraftigt har att göra med att många anser att två år är en lagom lång tidshorisont. En ränta på lägre än 1,29 procent är det få bolånetagare som har menar Danske Bank. Därför är man helt övertygade om att det här är en av de bästa räntorna på marknaden. I kombination till detta erbjuder man ett komplett bankerbjudande vilket aktörerna med ännu lägre bolåneräntor inte kan göra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]