vy över gamla stan i StockholmDet är för dyrt för unga att skaffa en rimlig bostad i Stockholm. Därför väljer många att flytta till andra delar av landet. Foto: Diana Lotero Prada/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 1 mars, 2021

Unga människor flyttar numera bort från Stockholmsregionen snarare än till den. Orsaken är den stora bristen på bostäder som unga och familjer har råd med, skriver Dagens Nyheter.

Sedan länge har det varit vanligt att unga människor från hela Sverige flyttar till huvudstaden för att jobba eller studera.

Men nu ser den här trenden ut att vända. I dag är mönstret snarare att unga flyttar ut från Stockholm.

Behövs billigare – inte fler – bostäder i Stockholm

Problemet är den utbredda bostadsbristen i Stockholm, menar Gustav Hemming, tillväxtregionråd i Region Stockholm.

Lösningen är dock inte att bygga fler bostäder. I stället handlar det om att bostäderna som finns kostar för mycket, och att unga har svårt att få bolån.

– Det blir väldigt tydligt nu att det måste vara enklare för unga och studenter att hitta en bostad här – och enklare för en familj med ett till tre barn, som inte kan bo kvar i en etta, att kunna efterfråga en godtagbar bostad.

Regionen och kommunerna i Stockholm för en dialog

Enligt Gustav Hemming saknar Sverige en sammanhållande politik för hur ungdomar ska kunna etablera sig på bostadsmarknaden. I flera andra länder får unga invånare stöd i detta.

Region Stockholm har en löpande dialog med Stockholms kommuner och deras gemensamma kommunförbund Storsthlm. Förhoppningen är att komma överens om en linje för att lösa bostadsbristen och diskutera med bostadsministern om hur man kan skapa större tryck.

Resurser till arbetsmarknaden är lägre per invånare

Gustav Hemming anser att Stockholm får mindre statliga resurser för pandemidrabbade branscher än många andra regioner. Det gäller främst inom hotell och restaurang, där många unga invånare arbetar.

Per invånare får Stockholm fyra kronor i stöd för att utveckla näringslivet och arbetsmarknaden. Regionerna i Norrland får i stället mellan 500 och 1 000 kronor per invånare i stöd, menar Gustav Hemming.

Det brukar inte finnas så stora problem på Stockholms arbetsmarknad, men i nuläget har inte Stockholm samma verktyg som många andra regioner, tycker han.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]