Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Även fast bopriserna har gått ned såldes det en hel del dyra bostäder under det gångna året. Bostadssajten Booli har presenterat Sveriges dyraste villor förra året. Och visst krävs det en extraordinär plånbok för att ha råd att köpa dessa bostäder. Inte helt förvånande är det i Stockholmsregionen som priserna är som allra högst.

2017 såldes tre villor för över 100 miljoner

Årets två dyraste bostäder finner vi i samma hus på Tysta gatan i Stockholm. 125 miljoner kronor fick köparen Katarina Martinsson betala Aller Media för sitt townhouse. I samma hus köpte Carl-Henric Svanberg sin bostad för 120 miljoner kronor. Volvos ordförande har dock planer på att lägga ned ännu mer pengar i det 600 kvadratmeter stora radhuset. Det ska nämligen genomföras en totalrenovering.
Medgrundaren till Avito, en rysk variant av Blocket, Jonas Nordlander hamnar på plats tre över dyraste villaköpet. Ett kvadratmeterpris på 250 000 innebär att Nordlander betalade 110 miljoner kronor för den 440 kvadratmeter stora fastigheten på Tyrgatan i Stockholm.
I Danderyd såldes det hela sex villor för mer än 40 miljoner kronor under 2017.
– För de riktigt exklusiva objekten är läget otroligt viktigt. Den gemensamma nämnaren för de här objekten är närhet till både storstad och vatten, säger Matilda Adelborg, på Booli, till Affärsvärlden.

Dyraste villorna finns i Stockholmsregionen

I Stockholmsregionen hittar vi allra dyrast villor. Men en dyrgrip såldes även i Skåne, närmare bestämt i Vellinge. 36 miljoner kronor var köparen där tvungen att betala för villan på 279 kvadratmeter.
– Med undantag för Vellinge är det i Stockholmsområdet de allra dyraste villorna såldes under 2017. I Stockholm är det framförallt Danderyd och Nacka som lockar för personer med en extraordinär plånbok. I topp ligger två försäljningar på Östermalm. Det är väldigt ovanligt med just villor på Östermalm, vilket trissar upp priserna, säger Matilda Adelborg.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]