Ung man sitter i sin soffa i sin nya lägenhet.Ny norsk finansieringsmodell gör det möjligt för fler att ta sig in på bostadsmarknaden. Du köper bara halva bostadsrätten och hyr den andra delen tills du väljer att köpa den. Foto: StudioByTheSea/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Ny lanseras en helt ny finansieringsmodell för bostadsrätter. Köp bara halva bostadsrätten och hyr den andra delen, skriver SvD Näringsliv.

Den norska bostadsutvecklaren Obos har bestämt sig för att satsa i Sverige och lanserar nu konceptet Deleie som betyder Deläga på norska. Det nya konceptet innebär en helt ny finansieringsmodell där du bara behöver köpa halva bostaden och hyr andra halvan.

Köp halva bostaden nu och halva sen

Det räcker alltså med att du köper ena halvan av bostadsrätten och hyr den andra halvan av Obos och därefter köper hela bostaden efter senast 10 år.

Enligt Obos Nya Hems vd, Sofia Ljungdahl, tror man att det finns en stor drivkraft i att äga hela bostadsrätten successivt och att de flesta kommer att köpa hela bostadsrätten efter kortare tid än 10 år.

De första bostadsrätterna som man hittar med den norska modellen kommer att finnas i Edsviken, Sollentuna, strax norr om Stockholm. Säljstart för Bostadsrättsföreningen Strandvägen är 16 juni. I höst kommer nästa säljstart med den norska modellen för Elverkshuset i Nacka.

Öppnar upp bostadsmarknaden på ett helt nytt sätt

Den nya finansieringsmodellen öppnar upp bostadsmarknaden på ett helt nytt sätt och gör det möjligt för fler personer att köpa en större bostad med delägandet än utan delägande. 

Enligt Sofia Ljungdahl kan en sjuksköterska som har en månadslön på 35 700 kronor och en kontantinsats på 300 000 kronor söka bostäder som kostar upp mot 4 miljoner kronor med den nya ägandeformen, jämfört med utan delägande där maxbeloppet skulle vara 2 miljoner kronor.

Enligt KTH-forskaren i fastighetsekonomi och finans, Cecilia Hermansson är det en ny variant av de hyrköpsmodeller som tidigare har testats på bostadsmarknaden. Tidigare kunde man få hyra en svårsåld bostadsrätt under en period med förtur att köpa den till ett visst pris senare.

HSB har lanserat liknande koncept till unga

I november 2020 lanserade svenska HSB en liknande form till unga personer i åldern 18 till 29 år. Med HSB:s variant kan de unga köpa halva bostadsrätten med möjligheten att köpa resten av lägenheten tidigast efter 5 år och allra senast efter 10 år.

Hos Obos är tanken att man ska köpa ut hela bostaden inom 10 år. Om man inte gör det blir det en omförhandling.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]