fastighetsmäklare med hand på husprototypDen digitala mäklartjänsten Norban startades förra året men har snabbt nått framgång på bostadsmarknaden. Redan till våren 2021 satsar företaget på lönsamhet. Foto: Freedomz/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 december, 2022

Den digitala mäklartjänsten Norban har snabbt vuxit sig starka som nätmäklare, och nu fortsätter framgångsresan. Innan året är slut beräknar Norban att de ska ha sålt 150 bostäder, och redan nästa år satsar företaget på fyrdubbla siffror. Det skriver Di Digital.

Norban, en digital mäklartjänst som på kort tid har tagit stora kliv på bostadsmarknaden, har genom en nyemission dragit in 17,5 miljoner kronor. Pengarna ska användas för att expandera till fler städer både inom och utanför Sverige och växa sig ännu starkare på den delen av bostadsmarknaden som Norban kallar ”förmarknad”. 

Kompletterar Hemnet

Norban erbjuder en mäklartjänst där personer som är intresserade av att sälja sin bostad, men inte riktigt bestämt sig, kan lägga upp en annons. Personen får även tillgång till digitala hjälpmedel och en mäklare, men betalningen sker först när bostaden väl är såld. Norban kallar sin tjänst för en hybridmäklartjänst.

Det går att genomföra försäljningar även på förmarknaden, men majoriteten av de bostäder som Norban mäklar säljs på Hemnet. Kanske fortfarande en av de absolut främsta aktörerna inom bostadsförmedling, men inte en av Norbans främsta rivaler.

– Vi kompletterar Hemnet tycker vi. Vi ligger lite tidigare än dem med vår förmarknad, men vi nyttjar dem om det inte blir en affär hos oss. Så de är inte vår konkurrent, säger företagets medgrundare och vd Per Hedenmark till Di Digital.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren

Betala inte onödigt mycket för mäklaren
  • Jämför mäklarna & deras offerter
  • Förfrågan är kostnadsfri & ej bindande
  • Använd offerterna vid förhandling om arvodet
  • Läs omdömen om mäklarna från tidigare kunder

Flyttar oftare än andra länder i Europa

Per Hedenmark menar att Norban har valt en välfungerande affärsmodell som har visat sig vara gångbar även internationellt. Företaget har väckt intresse bland flertalet utländska riskkapitalbolag, vilket bådar gott inför framtiden.

Men man ska komma ihåg att det händer mycket även på den svenska bostadsmarknaden. Enligt Per Hedenmark flyttar svenskarna betydligt oftare än vad man gör i andra länder i Europa, och bostäder säljs som aldrig förr. 

Satsar på lönsamhet våren 2021

Innan årsskiftet beräknar Norban en försäljning på totalt 150 bostäder. Under 2021 satsar man på att ha fyrdubblat försäljningen, och redan till våren räknar företaget med att bli lönsamma.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]