Stockholm tingsrätt entréStockholm tingsrätt ger mamman rätt och uppmanar dottern att flytta ut ur hyresrätten där hon varit folkbokförd. Foto: Tupungato/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I ett fall hos Stockholms tingsrätt har en mamma fått rätt att kasta ut sin vuxna dotter från sin hyresrätt, efter att dottern har vägrat flytta trots anmodan. Enligt Hem & Hyra kompenseras dottern med ett förskott på arv från sin pappa.

Den utbredda bostadsbristen gör det svårt för många unga vuxna att flytta hemifrån. Konsekvensen av detta blir att många bor kvar i föräldrarnas hem även sedan de kommit upp i vuxen ålder.

Stockholms tingsrätt har nyligen haft uppe ett sådant fall, där en mamma vänt sig till rätten för att få sin 35-åriga dotter att flytta ut från hennes hyresrätt i Stockholms innerstad. Mamman i fråga är 70 år gammal och tycks ha tröttnat på att ha dottern boendes hemma.

Inneboende dottern vägrade flytta på mammans anmodan

Dottern bodde i lägenheten som en inneboende eller en gäst, utan något hyresavtal, menar mamman i tingsrätten. Både dottern och mamman har varit folkbokförda i lägenheten.

Mamman sa till sist till dottern att flytta ut ur lägenheten, och eftersom dottern inte har någon besittningsrätt till lägenheten eller delar av den argumenterade mamman för att hon kunde anmoda dottern att flytta ut.

Men dottern vägrade flytta och har fortsatt bo kvar i lägenheten. Hon har dock inte kunnat ange något annat argument än att hon vägrar lämna lägenheten.

Måste flytta under juli, men får förskott på arv

När dottern vägrade lämna lägenheten vände sig mamman som sagt till tingsrätten, och där kunde man komma fram till en överenskommelse som sedan stadfästes i en dom.

Tingsrätten håller med om att dottern behöver flytta ut från mammans hyresrätt, allra senast den 31 juli. Om hon inte gör det blir hon avhyst från lägenheten, och får bekosta detta själv.

Men helt lottlös går dottern ändå inte. Mamman kommer att betala ut ett förskott på dotterns arv till henne i samband med utflytten, nämligen 300 000 kronor efter dotterns far.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]