minihus omringad av mynthögarFunderar du på att sälja din bostad kan det vara läge att passa på. Utbudet är lågt och priserna höga. Foto: Tanoy1412/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Antalet sålda bostadsrätter var på rekordhöga nivåer i september. Även bostadspriserna stiger kraftigt – perfekt läge för den som äger en bostad och funderar på att sälja, skriver SvD Näringsliv.

Försäljningen av bostadsrätter ökade med 14 procent under september. Det innebär att antalet nu ligger på rekordhöga nivåer. Omkring 12 800 bostadsrätter såldes under månaden, vilket är fler bostadsrätter än någon månad sedan man började mäta detta.

I Stockholm ökade antalet mest, det vill säga med 26 procent till mer än 5 400 sålda bostadsrätter.

Perfekt läge för bostadsägare som vill sälja

Ser man till hela år 2020 hittills har 89 000 bostadsaffärer sålts i landet, vilket också är ett rekord. Förra året såldes 84 000 bostadsrätter mellan januari och september.

Det här innebär ett guldläge för alla dem som äger bostäder i Sverige. Det menar Mäklarsamfundets analyschef Joakim Lusensky.

– De som gör affärer är ju i hög grad de som redan befinner sig på insidan och har arbetat upp vinster som de kan göra sina nya affärer med.

Priserna har stigit på bostadsrätter och villor

Även priserna på bostäder har stigit. I september ökade bostadspriserna i stort med 2 procent. På årsbasis har då bostadsrätter stigit med 5 procent i pris och villor med 10 procent. Undantaget är dock bostadsrätter i centrala Göteborg, där priserna har stått stilla under september.

För att ta ett exempel skulle en villaägare som betalade fem miljoner för sitt husköp förra året, få en genomsnittlig värdeökning på en halv miljon per år med den här takten. Det motsvarar en bra årslön för många bostadsägare.

I Stockholmskommunerna Nacka och Tyresö har villapriserna stigit med mer än 19 procent från september förra året. Även i Malmö har de ökat kraftigt. Skellefteå i Västerbotten är ett annat exempel, där Northvolts etablering av batterifabrik har bidragit till 14,8 procent högre villapriser.

Hemarbete, lågt utbud och billiga bolån är faktorer som spelar in

Bland annat det ökade hemarbetet har bidragit till de höjda bostadspriserna. En annan faktor är att utbudet av bostäder är begränsat, framför allt för villor.

Dessutom är bolånen historiskt billiga just nu. Amorteringskraven är tillfälligt slopade på grund av pandemin, och regeringen och stödpartierna diskuterar att slopa även uppskovsräntan vid årets slut. Det skulle pressa räntorna ytterligare för bolån.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]