mäklare visar en köpare en lägenhet utifrånKöpare som får en förhandsvisning av en bostadsrätt och genomför köpet innan en öppen visning har ägt rum, betalar ofta tusentals kronor mer än lägenhetens uppskattade marknadsvärde. Foto: Sopotnicki/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadsrätter som säljs före visning blir ofta dyrare än om de säljs efter visning. Bostadssajten Booli visar att köpare som snabbt vill få igenom affären tenderar att betala ett högre pris för lägenheten än värderat, jämfört med om flera spekulanter budar på objektet, skriver SvD Näringsliv.

Det är vanligt att köpare vill slå till innan visning för att komma undan billigare. Men siffror från bostadssajten Booli visar att det är dyrare att köpa en bostadsrätt före någon öppen visning har ägt rum.

100 000 kronor dyrare att köpa bostadsrätt i Stockholm innan visning

En undersökning som Booli har gjort visar att köpare som snabbt vill göra affär ofta drar till med en för hög summa i budgivningen. Booli har undersökt detta genom att jämföra värderingspriser och slutpriser hos 25 000 lägenheter som har blivit sålda före respektive efter visning.

Särskilt i Stockholm är slutpriset för bostadsrätter som säljs före visning väldigt höga – i genomsnitt 100 000 kronor högre än det värderade priset. För landet är detta snitt 64 000 kronor över värderingspriset.

Köpare bör hålla koll på bostadens marknadsvärde

En öppen budgivning mellan flera potentiella köpare ger alltså en bättre bild av bostadens marknadsvärde, än när en köpare budar på ett objekt utifrån det pris som säljaren har satt tillsammans med mäklaren. 

Som köpare behöver du alltså hålla dig väl informerad om vad bostaden är värd för att kunna göra ett bra klipp.

– För den som köper innan visning finns det en möjlighet att göra en bra affär, men i de allra flesta fall kommer du betala ett högre pris än om du hade köpt efter budgivning, säger Matilda Adelborg, som är pressansvarig på Booli.

Förhandsvisning drar upp lägenhetspriset

Oavsett om lägenheterna säljs innan eller efter visning skiljer ofta flera hundratusen kronor mellan Boolis värderingar och det slutliga utropspriset och slutbudet. Dock är förhandsvisningar, det vill säga privata visningar innan någon öppen visning har ägt rum, det som sämst matchar de värderingar som Booli har gjort.

824 av objekten som såldes i Stockholm före visning hamnade i genomsnitt 119 000 kronor för högt. Objekt som såldes efter öppen visning låg bara 10 000 kronor högre än värderingen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]