Par framför hus med nycklar i handen.Svensk Fastighetsförmedling ser en svag ökning av bostadspriser. Intresset för att köpa bostad är stort och Svensk Fastighetsförmedling är övertygad om att intresset kommer att hålla i sig under hösten. Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Bostadsmarknaden

I ett pressmeddelande från Svensk Fastighetsförmedling framkommer det att bostadspriserna stiger. Det gäller trots att amorteringskravet är återinfört och marknaden har förhållandevis låg intensitet. Septemberpriserna för en villa låg i snitt på 772 000 kronor mer än hur det såg ut i juli i år.

Tidigare rapporter om sjunkande bostadspriser verkar nu vara ett minne blott, i alla fall sett till statistik från Svensk Fastighetsförmedling. Under september månad låg prisutvecklingen för bostadsrätter och villor på noll, sett till riket, men nu verkar utvecklingen röra på sig igen med stigande bostadspriser.

– Sommarens avmattning har alltså vänt uppåt, säger vice vd för Svensk Fastighetsförmedling, Erik Wikander.

Släppta restriktioner ligger bakom ökningen

En teori som Svensk Fastighetsförmedling lägger fram som anledning till de återigen stigande bostadspriserna är släppta restriktioner efter pandemin. 

– Stämningen mellan säljare och köpare känns mer avslappnad och gladare än vanligt, vilket nog är en spegling av att restriktionerna släppts och att marknaden är stabilare, säger fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling Kungsholmen, Angelica Hermansson.

Prisökningen för villor och bostadsrätter i Stockholm har legat på cirka en procent, trots att riket i stort hade en nollutveckling under september.

Många vill köpa ett ägt boende

Intresset för att köpa ett ägt boende är stort. Svensk Fastighetsförmedling framhåller hemmakontoret som en av de stora anledningarna till det ökande köpintresset. De menar att i pandemins spår vill fler byta boende och gärna ha plats för ett hemmakontor. De uttrycker också vikten av att mäklare nu kan bjuda in större sällskap till visningar.

– I grunden är aktiviteten fortfarande hög bland våra mäklare och kunder, säger vice vd för Svensk Fastighetsförmedling, Erik Wikander.

Svensk Fastighetsförmedling ser inte heller någonting som tyder på att intresset för att köpa bostad skulle sjunka inom en snar framtid. I stället ser de prisökningen hos villor och bostadsrätter som en god indikation på att köpintresset kommer att hålla i sig under hösten.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]