gatan Avenyn i centrala GöteborgSveriges dyraste hyresrätt ligger i Göteborg och har utsikt över Avenyn. Foto: BirgittaPhotos/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

32 160 kronor i månaden. Så mycket får du betala i hyra för den dyraste hyreslägenheten i Sverige. Hem & Hyra har kartlagt landets tio dyraste hyresrätter, genom att samla statistik från de fem största kommunerna.

Hyresrätter målas ofta upp som ett billigare alternativ än andra boendeformer. Men det är inte alltid som så är fallet. Det finns svenska lägenheter med en månadshyra på mer än 22 000 kronor. För att få hyra någon av dessa ställs krav på en årsinkomst på uppåt 800 000 kronor.

Sjurummare i centrala Göteborg är dyrast

Sveriges dyraste hyresrätt ligger i Göteborg och ägs av Wallenstam. Den nyrenoverade sjurummaren med utsikt över Avenyn hyrdes ut för 32 160 kronor i månaden förra året. Fastigheten är byggd sent 1800-tal, och trapphuset är i enlighet med den tiden.

I samma hus ligger också den näst dyraste lägenheten i Sverige, nämligen en femma för 26 783 kronor i månaden. Utöver dessa finns flera andra bostadslägenheter och kontor, och flera företag hyr in sig på adressen.

Stockholm och Malmö har hyresrätter för över 25 000 kronor

I Stockholm får du betala mest för nyproducerade lägenheter. Dyrast i stan är en etagelägenhet på Husarviksgatan 18 på Östermalm, med ekparkett och rejäl balkong. Lägenheten hyrdes ut för 25 549 kronor i fjol och var den femte dyraste i Sverige.

De dyraste hyresrätterna i Malmö ligger på Potatisåkern, som beskrivs av förmedlaren MKB som exklusiva med bästa läget i stan. Den högsta månadshyran här ligger på 25 759 kronor.

Uppsala och Linköping hamnar strax under topp tio

Det var bara hyresrätter i de tre största städerna som kvalade in på topp tio-listan. Men även utanför dessa städer finns lägenheter som är värda att nämnas i sammanhanget.

Uppsala kommuns dyraste lägenhet är en femma som kostade 19 817 kronor förra året. I Linköping toppades den lokala listan av en femma på 150 kvadratmeter för 18 998 kronor i månaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]