-Effekten vi ser på bostadsmarknaden är till stor del psykologisk när det gäller förväntningar på exempelvis räntor och energipriser, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors till Dagens Industri. Från branta nedgångar i somras, en spretig och oregelbunden utveckling under augusti och till september månads lite mer dämpade fall.
Turbulensen inte över
Augusti medförde både ökningar och sänkningar av priset, skillnaden mellan villapriser och bostadsrättspriser var tydlig. Villorna sjönk med 0,6 procent och bostadsrätterna steg med samma procent. Bostadsrättspriset triggades av att priserna i Stockholm gick upp.
Erik Wikander, Vice VD på Svensk Fastighetsförmedling säger:
-Vi har troligtvis den största nedgången av bostadspriser bakom oss, även om vi ännu inte nått hela vägen till en stabilisering av marknaden.
Att ta med i beräkningen är också den oväntat höga räntehöjningen som Riksbanken utförde för en vecka sedan. Detta lär påverka marknaden framledes.
Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling menar dock att även om Riksbanken beslutar sig för en ytterligare höjning kommer elen att bli dyrare än räntan på lånen för flertalet villaägare.
-För att minska svenskarnas oro för hur de stigande elpriserna ska påverka boendeekonomin behöver den nya regeringen agera tydligt och snabbt i energifrågan, säger han.
Addera psykologi
Bjurfors VD, Fredrik Kullman fortsätter:
-När man nu tittar på bostäder tar man ut effekten i förväg, lägger in det i kalkylen och får därmed mindre pengar att köpa själva bostaden för, säger han till Dagens Industri.
Han tillägger att villaprisernas nedgång delvis beror på de höga energikostnaderna, men att psykologi är en viktig faktor för hur människor går tillväga.
Kommentarer