Kilowattmätare som mäter hushållselen.Det kalla vädret över hela Norden har gjort att elförbrukningen har ökat. Samtidigt är elnätets kapacitet begränsad vilket gör att elpriset ökar kraftigt under vissa perioder. Foto: Sunshine Studio/Shutterstock.com

Privatekonomi

Uppdaterad: 16 mars, 2023

När temperaturen faller då stiger elpriset. Dessutom blir det extrema hopp i elpriserna på grund av elnätets begränsade kapacitet. För att spara pengar bör man undvika att duscha och använda diskmaskinen och tvättmaskinen när elen är som dyrast, skriver SvD Näringsliv

Snön, kylan och det vackra vädret har fått många att jubla under de senaste dagarna. Men med kylan kommer också stigande elpriser. Den begränsade kapaciteten i elnätet gör också att det blir extrema hopp i elpriserna. Elpriserna kommer att variera stort beroende på när elförbrukningen ligger som högst. 

Stor variation i elpriserna under dagen

Edgeir Aksnes, vd på elbolaget Tibber säger till TT att elpriskurvan kommer att likna en kamels pucklar under måndagen. 

Det kan skilja flera hundra öre per kilowattimme beroende på var du bor och tiden på dygnet. Elnätets kapacitet är hårt belastad mellan klockan 8 och 11 på förmiddagen och mellan 16 till 19 på eftermiddagen. I topparna beräknas elen kosta mer än 250 öre per kilowattimme, enligt Edgeir Aksnes. Normalt sett kostar elen runt 50 öre per kilowattimme. 

Kylan leder till ökad elförbrukning i hela Norden

De två främsta anledningarna till att elpriset skjuter i höjden är att det dels råder en allmän hög elförbrukning i hela Norden på grund av kylan. Den andra anledningen är att det finns begränsningar i elnätets kapacitet vilket gör att det inte går att jämna ut priset över dygnet. 

Enligt Edgeir Aksnes beror det först och främst på att den genomsnittliga temperaturen är fem grader lägre än vad den vanligtvis är den här tiden på året. 

I Sverige är elnätet indelat i fyra områden: Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö. Enligt elbolaget Tibber kan områdena Sundsvall och Luleå förvänta sig de högsta elpriserna på två år under måndagen. Elpriserna i Stockholm och Malmö kommer vara extremt ovanliga.

Undvik långa duschar och tvätta mitt på dagen

För att spara pengar bör elkonsumenterna att undvika att tvätta och torka kläder när elkonsumtionen är som högst. Även diskmaskinen bör man undvika att använda under tiden då elpriset toppar. Om man kan vänta med att använda tvätt- och diskmaskin till dygnets billigaste timmar sparar man pengar och man hjälper till att jämna ut förbrukningen i elnätet. Det är även bra att undvika att ta långa duschar.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]