Fasaden av ett lägenhetshusStorstadsbor uppger i högre grad att de någon gång varit rädda för sina grannar. Foto: Naxaus/Shutterstock.

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Nästan 20 procent av alla kvinnliga hyresgäster har varit rädda för sin granne. Det framgår av en undersökning gjord av Hem & Hyra.

I en undersökning gjord av Hem & Hyra tillsammans med opinionsinstitutet Skop framkommer att 14 procent av alla svenska hyresgäster någon gång varit rädda för en granne. Sett till hela landet rör det sig därmed om över 400 000 svenskar som känt rädsla inför någon av sina grannar.

Av undersökningen framgår en tydlig skillnad mellan könen. 18 procent av de kvinnliga tillfrågade uppgav i undersökningen att de någon gång känt rädsla för en granne. Av de tillfrågade männen svarade bara 11 procent på samma sätt.

Medelålders upplever rädsla i högre grad än både yngre och äldre

Det är också skillnad på hur olika åldersgrupper besvarar frågorna i undersökningen. Den åldersgrupp som i högst grad uppgett att de känt rädsla för sina grannar är personer i åldern 45-54 år. I åldersgruppen anger 22 procent att de upplevt rädsla för grannar.

De åldersgrupper som i minst grad uppger att de varit rädda för sin granne är de yngsta och de äldsta. Av de som är yngre än 29 år eller äldre än 70 år uppger bara 7 procent att de känt rädsla för sina grannar.

Tätbebyggelse kan spä på grannrädslan

En annan viktig skillnad mellan olika grupper är den mellan de som bor i storstad och de som bor i mindre samhällen. Storstadsbor, som ofta bor mer trångt än personer som bor i mindre samhällen, uppger i undersökningen att de i högre grad upplever rädsla för grannar.

Eleonore Lind, som arbetar som samtalsterapeut, menar att en av förklaringarna till att så många känt rädsla inför sina grannar kan vara faktumet att vi bor allt tätare inpå varandra.

– Det som är annorlunda blir vi oftast först rädda för, tills vi lärt känna det. Det är en naturlig reaktion att bli rädd när olika beteenden krockar och man inte förstår varandra, säger hon till Hem & Hyra.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]