Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Enkla tog hela den svenska bolånemarknaden med storm när man presenterade en boränta på 0,95 procent över tre år. Nu kommer nya uppgifter som säger att räntan nästan fördubblas efter tre år.

Enkla drog igång det som har kommit att kallas för bolånekriget. Med en ränta på 0,95 procent bundet över tre år var man i särklass den bolånegivare med lägst ränta.
Därefter har flera banker följt Enklas fotspår och sänkt sina räntor. Men nu visar det sig att det erbjudande man presenterat kanske inte är så bra som det verkar. SvD kom i förra veckan ut med uppgifterna om att räntan höjs till 1,7 procent efter tre år.
– Det är våra obligationsinvesterare som kräver att vi ska ha en rörlig boränta på cirka 1,7 procent efter tre år. Men vi hoppas kunna flytta kunderna till samma eller bättre boränta då. säger Enklas vd Alexander Widegren, till SvD.
Samtliga svenska storbankers snitträntor på rörliga bolån är idag under 1,7 procent.

Enkla kommer informera kunderna innan löptidens slut

Ett halvår innan löptiden på tre år går ut kommer Enkla ta kontakt med sina kunder. Man kommer då gå igenom det nya låneerbjudandet och vad det innebär.
Alexander Widgren menar dock att en ränta på 1,7 procent inte är något nytt från Enklas sida. Den räntan har varit bestämd redan från början det är däremot inget man valde att kommunicera inledningsvis.

Enkla vill låna ut 100 miljarder inom ett och ett halvt år

Enkla har som ambition att låna ut en miljard kronor innan midsommar. Det börjar bli ont om tid för bolaget som även har en målsättning om att ha lånat ut 100 miljarder inom 18 månader.
Lyckas man låna ut 100 miljarder kronor skulle det innebära att man står för 3 procent av hela den svenska bolånemarknaden.
Just nu pågår även en diskussion mellan Finansinspektionen och Enkla. Man utreder Enklas tillstånd och om det krävs något ytterligare för att  få fortsätta med sin verksamhet.
– Vi har alla nödvändiga tillstånd från Finansinspektionen för sätta igång verksamheten, säger Alexander Widegren.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]