Intresset för fritidshus har varit enormt stort i år. De fritidshusen som lockar flest köpare är fritidshus belägna nära vatten eller storstad. Foto: Olesya Kuznetsova/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Under pandemin har intresset för fritidshus skjutit i höjden. Både antalet genomförda affärer och priserna på fritidshus har ökat stadigt under året, skriver SvD Näringsliv.

Trots coronapandemin har bostadsmarknaden varit glödhet i år, framför allt när det gäller fritidshus. Intresset för fritidshus har varit enormt och antalet sålda fritidshus uppgick till 5 400 under de första nio månaderna i år.

Ökning med 12 procent

5 400 sålda fritidshus låter kanske inte så mycket, men för en marknad som är så pass liten är det en enorm ökning. Jämfört med samma tidsperiod under 2019 har det sålts 12 procent fler fritidshus. 

Ellinor Mersin, mäklare på Länsförsäkringars Fastighetsförmedling i Eskilstuna, säger till SvD Näringsliv att trycket på fritidshus har varit enormt stort under hela sommaren och fortsatt även in på hösten. Mäklarna emellan kallar det för coronaeffekten, eftersom det inte brukar vara så högt tryck på fritidshus.

Flera objekt säljs innan visning

Enligt Ellinor Mersin så har inte de senaste månaderna bara präglats av att priserna på fritidshus har stigit. Man har även sålt flera objekt än vanligt före visning.

En av anledningarna till att intresset för fritidshus har ökat är bland annat att det inte går att åka utomlands på samma sätt, men man vill ändå ha ett semesterställe som man kan åka till. Det ökade intresset har även lett till att mäklarna har fått förlänga visningstiderna. Det är en markant skillnad jämfört mot tidigare.

Närheten till vatten eller storstad lockar mest

Något som däremot inte har förändrats är vilka områden som är populära. De mest populära områdena är fortfarande de som har närhet till vatten eller större städer. Avståndet till semesterhuset ska vara på ett bekvämt avstånd.

Ökat intresse för fritidshus har drivit upp priserna

Svensk Mäklarstatistiks analyschef, Per-Arne Sandegren, tror att pandemins effekter på omvärlden är en bidragande orsak till att intresset har ökat. Trycket var som högst i maj och juni. Mäklarna hade aldrig tidigare varit med om att intresset för fritidshus var så stort.

I takt med att intresset har ökat har även priserna stigit. Snittpriset för fritidshus steg med elva procent i september i år jämfört med september 2019, sett till hela landet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]