Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Press/Finansinspektionen

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadspriserna sjunker och det har påbörjats en pajkastning om vems fel det är. Finansinspektionen beskyller byggbolagen medan byggbolagen menar att prissänkningarna beror på amorteringskravet.

Bostadspriserna steg stadigt under en längre period men för ett år sedan hände något. Priserna började sjunka kraftigt över hela landet, framförallt i de större städerna. Allt flera byggbolag har nu rapporterat en kraftigt minskad försäljning det senaste året. Nu beskyller Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen byggbyggbolagen för att vara orsaken till prissänkningarna.
– Prisnedgången har påverkats delvis av amorteringskraven, men framförallt av den ökade nyproduktionen, säger Erik Thedéen, till SvD.
Byggbolagen har nu dragit i nödbromsen och byggandet ser ut att minska de kommande åren.

Vill att byggbolagen ser över affärsmodellen

Erik Thedéen är inte helt nöjd med byggbolagens affärsmodeller som han tycker bör ses över. Han tror att det är fullt möjligt för bolagen att fortsätta bygga och ändå tjäna pengar trots att priserna står still.
– Man ska teckna sig för en mycket dyr lägenhet och flytta in om två år. Det är en otroligt bra affärsmodell när alla tror att priserna ska gå upp men när priserna inte går upp, och den förväntan förändras, då tecknar sig inte folk på de här kontrakten och då går det inte att bygga, sade Thedéen i Ekots lördagsintervju.

Veiddeke slår tillbaka mot Finansinspektionen

Byggbolaget Veiddeke delar inte alls Finansinspektionens bild av varför priserna sjunker. Bolagets Kommersiella chef, Lennart Weiss, anser istället att det är amorteringskravet som fått priserna att gå ned.
Weiss tycker att Thedéen flyttar fokus från konsekvenserna amorteringskravet för med sig. Att byggbolagens affärsmodell inte fungerar håller han inte heller med om. Weiss säger till SvD att modellen även fungerade efter IT-kraschen i början av 2000-talet.
Lennart Weiss är noga att påpeka att prissänkningarna inte bara beror amorteringskravet. Det skärpta kravet som kom första mars i år tycker han dock kom mycket olägligt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]