Skandiabankens vd Johanna CerwallSkandiabanken med vd:n Johanna Cerwall i spetsen, höjde inte sina boräntor i samband med Riksbankens justering av styrräntan i december. Foto: Pressbild/Skandiabanken

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Avanzas sparekonom tror att boräntorna förblir låga ett bra tag till efter Riksbankens senaste räntebesked, det rapporterar DN. Riksbankens besked om styrräntan kan dock ändras beroende på vad som händer i den globala ekonomin.

Förra veckan meddelade Riksbanken att man lämnar styrräntan oförändrad. Det innebär att räntan ligger kvar på – 0,25 procent.
Enligt Avanzas sparekonom Johanna Kull är Riksbankens beslut ett tydligt besked om att vi kommer ha låga räntor åtminstone till andra halvan av 2019, skriver DN.
Riksbankens räntebesked får framförallt en påverkan på boräntorna. I samband med den första räntehöjningen i december höjde flera banker sina boräntor men Johanna Kull tror att bankerna kommer vara lite mer återhållsamma nu.
– När Riksbanken höjde räntan i december var många banker snabba med att skylla på högre finansieringskostnad och därför höjde sina bolåneräntor. Men den ursäkten har de inte nu, säger Johanna Kull, till DN.

Bankerna tjänar mycket på bolåneaffärerna

I samband med att Riksbanken höjde räntan höjde även många storbanker sina boräntor. En bank som inte valde att göra det var Skandiabanken. Bankens vd, Johanna Cerwall säger till SvD att man tjänar tillräckligt på sina bolåneaffärer och man inte behöver höja räntorna ytterligare.
– Bankernas upplåningskostnader ökar eller minskar inte automatiskt 25 punkter bara för att Riksbanken höjer eller sänker 25 punkter, säger Johanna Cerwall.
Bankerna tar även in pengar från annat håll där räntan inte enbart påverkas av vad Riksbanken gör.

Riksbankens besked kan komma att ändras

Enligt Riksbanken tyder mycket på att en nästa räntehöjning kan komma att ske i höst. Johanna Kull menar dock att beskedet inte är hugget i sten utan att det kan ändras.
Den svenska ekonomin påverkas väldigt mycket av den globala ekonomin och om konjunktur- och inflationsutsikterna håller i sig.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]