En bild på en visningsskylt från Svensk FastighetsförmedlingFörstagångsköparna ges rådet att köpa större bostäder. Foto: Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling.

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadsmarknaden är osäkrare än på många år. För unga förstagångsköpare är det svårt att veta vilket typ av boende man bör satsa på. SvD har varit i kontakt med några experter som ger unga köpare rådet att satsa på större bostäder i områden utanför stadskärnorna.

Det senaste året har bostadsmarknaden varit osäker med sjunkande priser, bostadsbrist och svårsålda nyproduktioner. Förutom det har Riksbanken även beslutat sig för att höja styrräntan vilket kommer att påverka boräntorna. Som ung förstagångsköpare är det därför inte helt lätt att veta hur man bör tänka när man köper sin första bostad.

SvD har varit i kontakt med Svensk Mäklarstatistiks Hans Flink och Hemnets Staffan Tell som gett sina tips till unga bostadsköpare. Flink tycker förstahandsköparna ska satsa på större bostäder som inte riskerar bli för trånga inom en allt för snar framtid. Risken med att bara bo en kortare tid är att priserna kan ha gått ned.

– Är du ung, köp hellre där hushållet kan växa och där du kan bo kvar, säger Hans Flink, till SvD.

Leta bostad utanför stadskärnan

Många unga vill gärna bo centralt i stadskärnan. Hans Flink tycker dock unga bör vara försiktiga med tanke på den osäkra marknaden. Istället tycker han det är bättre att satsa på en bostad utanför stadskärnan med bra pendlarläge. 

Bostäder utanför stadskärnorna är mycket billigare och som förstahandsägare behöver man då inte oroa sig lika mycket över den rådande marknaden.

Leta bostäder i områden som står inför förbättring

Staffan Tell ger unga rådet att leta bostad i ett område som står inför en förbättring. Där finns ofta mycket pengar att spara och inom kort kommer området få sig ett lyft. Han ger ett exempel på Västra Skogen utanför Stockholm som har ett kvadratmeterpris som är 22 000 kronor lägre än i Hornsberg som bara är några hundra meter bort. 

Det är sådana områden som jag tror kan få ett prislyft tids nog, råder Staffan Tell.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]