Robert Boije, chefsekonom på SBAB, berättar att prisfallen är störst i mellansverige, som också haft den värsta smittspridningen. Foto: Pressbild/SBAB och TDKvisuals/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Prisfallet på bostadsmarknaden fortsätter, särskilt i Stockholmsområdet. Statistik från Booli och SBAB visar att det verkar finnas samband mellan områden med fallande priser och hög smittspridning av covid-19, skriver SvD Näringsliv.

Bostadssajten Booli och SBAB har sammanställt vilka slutpriser som bostäder såldes för under april. Resultatet visar att både villapriserna och lägenhetspriserna har sjunkit jämfört med månaden innan. 

Störst var prisfallet på lägenheter i Stockholmsområdet, med 3,6 procent från mars till april. Malmö hade också en liknande utveckling, medan skillnaden är lite mindre i Göteborg.

Större prisfall i områden med hög smittspridning

SBAB:s chefsekonom Robert Boije berättar att coronapandemins effekter på bostadspriserna är som tydligast i större regioner, där smittspridningen har varit extra stor. Stockholm, Södermanland och Östergötland är mest drabbade hittills. I norra och södra delen av Sverige har smittspridningen varit mindre, och där har bostadspriserna inte heller påverkats lika mycket.

– Vi tror dels att det beror på restriktioner om social distans. Det är svårare att gå på visning, och vi ser en nedgång i antal bud. Dels beror också på en oro att bli arbetslös i de regioner med högst smittspridning.

Även prisläget spelar förstås in i utvecklingen. Eftersom Stockholm har högst bostadspriser, bör större arbetslöshet och hög belåning slå hårdare mot prisutveckling i det området.

Så väntas bostadsmarknaden utvecklas framöver

Robert Boije oroar sig inte nämnvärt över att bostadsmarknaden kommer att krascha under krisen, även ifall arbetslösheten skulle nå 9–10 procent. Han pekar på att räntorna är extremt låga just nu. Om räntorna däremot skulle höjas och krisen skulle bli mer utdragen samtidigt som arbetslösheten ökar, då kan prisfallen bli ännu större, menar Robert Boije.

Men enligt en bedömning från SEB:s ekonomer väntas bostadspriserna gå ner hela 15 procent innan de stabiliseras. Därmed skulle priserna hamna 7–8 procent lägre än den bottennivå de nådde i slutet av 2017. SEB väntar sig också en minskning av bostadsinvesteringar med cirka 15 procent fram till mitten av 2021, skriver SvD Näringsliv.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]