Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Ikano Bostad har i samarbete med IKEA tagit fram en färdiginredd bostad. Detta efter att kunderna visat intresse i samband med en enkätundersökning. Den första lägenheten är på 36 kvadratmeter och belägen i Uppsala.

20 procent av kunderna positiva till färdiginrett

Bostäderna är helt färdiginredda med tillhörande husgeråd. Alltifrån lakan och handdukar, till bestick och belysning ingår i lägenheten som lanseras allra först. Bakgrunden till det hela är en enkät som Ikano Bostad genomfört. En femtedel av kunderna svarade där att de kunde tänka sig att köpa en färdiginredd bostad.
– Vi har gjort en undersökning som visar att det finns intresse. Framför allt killar svarar att det kan tänka sig att köpa färdiginrett, säger Josefine Wikström, marknadschef för Ikano Bostad Öst till Svenska dagbladet.

Priserna på lägenheter har sänkts

Den första lägenheten är klar att visas, 36 kvadratmeter i Gränby, Uppsala. Ikano Bostad har kunnat möjliggöra detta genom samarbete med IKEA.
I Uppsala är bostadsmarknaden hårt pressad av att det har byggts mycket samtidigt. Det har pratats om att efterfrågan har mattats av men genom att justera priserna tror inte Josefine Wikström att deras bostäder ska vara svårsålda.
– Vi prissätter efter den marknad som är, och det är även andra aktörer i Uppsala som har sänkt priserna, säger Josefine Wikström.
Visningslägenheten är prissatt till 1,6 miljoner kronor. Det uppges vara lägre än den kalkylering Ikano Bostad först gjorde. Klart är i alla fall att man erbjuder smålägenheter till varierat pris.

Återstår att se om det blir fler färdiginredda lägenheter

På Ikano Bostad tror man att efterfrågan på bostadsrätter kommer att ta fart igen. Om färdiginredda bostäder kommer vara bidragande till det återstår att se. Än så länge är lägenheten i Gränby den enda färdiginredda lägenheten man erbjuder.
– Det är spännande att erbjuda ett nytt alternativ, säger Josefine Wikström.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]