Kvinna tittar på bostadsannons på blocketBostadsannonserna på Blocket har minskat. Foto: Pressbild/Blocket

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

I samband med lagändringar gällande andrahandsuthyrning har antalet bostadsannonser på Blocket minskat, för första gången på flera år. Experter ser dock andra möjliga orsaker till minskningen och vill inte dra några slutsatser på förhand, skriver Hem & hyra.

Sedan den första oktober gäller nya regler för att hyra ut bostäder i andra hand. Bland annat innebär ändringarna att den som hyr ut sin bostad utan tillstånd lättare kan bli av med sitt kontrakt, och i värsta fall riskerar fängelse.

Lagändringen verkar nu ha lett till att färre vill hyra ut i andra hand. Antalet bostadsannonser på Blocket har nämligen minskat kraftigt.

14 procent färre lägenhetsannonser än förra året

Under september fanns 6 278 lägenheter upplagda på Blocket. I oktober, efter att lagen börjat gälla, hade siffran sjunkit med 5 549.

Det är alltså 12 procents minskning mellan de båda månaderna. Jämfört med oktober förra året har antalet lägenhetsannonser sjunkit med 14 procent. Det här sticker ut särskilt mycket eftersom antalet annonser har ökat årligen sedan 2015. Det här är alltså första gången på flera år som antalet bostadsannonser har sjunkit.

I Stockholm sjönk siffrorna mest jämfört med oktober 2018, med 23 procent, medan de i Malmö minskade med 19 procent. Sett från förra året ökade faktiskt antalet annonser i Göteborg, men å andra sidan minskade det mellan september och oktober.

Kan finnas andra orsaker till att annonserna minskar

Mattia Tosti är grundare för uthyrningstjänsten Qasa, som köptes upp av Blocket tidigare i år. Han vill inte dra några slutsatser utifrån de här siffrorna så här tidigt, utan vill utvärdera lagändringen längre fram.

– Det skulle också kunna bero på något annat. Det var en extremt stor ökning av annonser 2018, säger Mattia Tosti.

Han tycker att det vore mycket tråkigt om lagen faktiskt avskräcker människor från att hyra ut sina lägenheter. Andrahandsmarknaden behövs, menar han, och därför är det viktigt att göra folk mer medvetna om vad lagen egentligen innebär.

Lagändringen ska bidra till schyssta hyresvillkor

Även förhandlingschef Erik Elmgren på Hyresgästföreningen ser andra troliga orsaker till minskningen. Han tror att efterfrågan på lägenheter har bromsat in på grund av de höga hyresnivåerna.

Han trycker på att det behövs mer av alla upplåtelseformer, så länge det sker med bra villkor. Det är just det som lagändringen vill åstadkomma.

– Så ser inte hyresmarknaden ut i stora städer. Det är ofta en otrygg upplåtelseform med korta kontrakt och höga hyresnivåer.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]