Mor lutar huvudet mot sin dotters huvud som sitter i hennes famn.Hem & Hyra har gjort en granskning av strukturellt hemlösa i Göteborg. Några personer som Hem & Hyra har träffat är Trebarnsmamman Emma och Erik som delar med sig av sin livssituation. Obs! Människorna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: itsmejust/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 10 september, 2021

Göteborgs kommun har för första gången sedan 2011 minskat kostnaderna för hemlösa. Pengar i handen sägs vara anledningen, men en granskning som Hem & Hyra har gjort visar en helt annan bild, skriver Hem & Hyra.

Göteborgs kommun införde under 2019 nya rutiner för att hjälpa hemlösa med bostad. Innan de nya rutinerna infördes kunde strukturellt hemlösa, de som inte lider av psykisk ohälsa eller är missbrukare, få hjälp av kommunen att hitta en tillfällig bostad. 

Hemlösa utan psykisk ohälsa och missbruk tvingas till pengar i handen

Den nya rutinen innebar att de strukturellt hemlösa hänvisades att söka pengar i handen för att ha råd att betala för en säng på vandrarhem. Med pengar i handen har de hemlösa pengar för max en vecka i taget. 

Huvudmålen med de nya rutinerna var att den enskilda individens möjligheter att bo ensam skulle stärkas för att kunna leva ett självständigt liv och att sänka nettokostnaden för nödbistånd till boende. Fler skulle alltså ha möjlighet att få ett eget boende och kostnaden har minskat med närmare 90 miljoner kronor.

Erik en av många hemlösa – sover i ett skjul

I en artikelserie från Hem & Hyra går det att läsa om Erik som enligt statistiken fått ett bättre liv men som bor i chefens skjul och som arbetar svart som grovstädare. På pappret är han en av de som har fått ett självständigt boende, men verkligheten ser helt annorlunda ut.

Erik får 53 kronor i timmen, en matlåda och smuggelcigg. Rummet han hyr kostar 5 000 kronor i månaden. Det är knappt två meter brett och det delar han med några andra utländska arbetare. Hyran dras direkt från hans svarta lön. Erik tillhör gruppen strukturellt hemlösa eftersom han varken missbrukar eller lider av psykisk ohälsa. 

Trebarnsmamman Emma fick ingen bostad

Vi kan även läsa om trebarnsmamman Emma som förlorade sin lägenhet när de nya reglerna infördes. Enligt socialstyrelsens definition är du hemlös om du sover på gatan eller kan sova hos släktingar eller vänner tillfälligt. Men så är det inte i Göteborg. 

Emma och hennes tre barn tillhör gruppen strukturellt hemlösa. De ska enligt kommunens nya rutin få pengar i handen för att kunna betala boende på till exempel vandrarhem. De får ersättning dag för dag och max en vecka i taget. För att få ersättningen måste de vara aktivt bostadssökande.

Innan Göteborg införde de nya rutinerna kunde Emma och hennes tre barn få hjälp med tillfälligt boende av kommunen. Men när rutinerna ändrades så blev Emma och hennes tre barn hemlösa.

Stort mörkertal bland hemlösa barnfamiljer

Hem & Hyras granskning av de nya rutinerna visar att Göteborgs kommun inte har någon statistik för hur många barnfamiljer som är hemlösa. Enligt kommunens egna siffror var det bara 31 barnfamiljer som fått avslag på boende. Men i kommunens egna rapport framkommer det att det inte finns någon statistik under fem av de åtta månader som redovisats.

Försvann ur systemet när hon flyttade in hos sin mamma

Emma tillhör en av de som kommunen inte har registrerat när hon fick avslag om tillfälligt boende 2019. Den nya rutinen med pengar i handen för att kunna bekosta vandrarhem eller hotellrum blev till slut för mycket för Emma.

Hon tvingades att tillfälligt flytta in i sin mammas vardagsrum och sova på madrasser på golvet. Emma och hennes mamma har inget bra förhållande. Emmas mamma misshandlade Emma både psykiskt och fysiskt under hela hennes uppväxt. Kort efter att hon flyttat in hos mamman började misshandeln igen. 

I och med att Emma flyttade in i sin mammas vardagsrum så försvann hon ur statistiken. Emma är inte själv om att den nya rutinen som gjorde livssituationen mycket sämre.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]