en bild på ett grönt lägenhetshusBankernas hårda utlåningskrav har lett till att allt färre hyresrätter omvandlas till bostadsrätter.

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ombildningar av hyresrätter som blir bostadsrätter minskar i Stockholmsområdet. Orsaken tros vara bankernas allt hårdare utlåningskrav.

Det var under måndagen som Dagens Arena rapporterade att ombildningen av hyresrätter som blir bostadsrätter minskar kraftigt runt om i Stockholm. Minskningen antas bero på bankernas allt högre utlåningskrav.

Ombildningarna står idag för bara hälften av bostadsaffärerna

Under 2016 stod ombildningarna av hyresrätter som omvandlades till bostadsrätter för hälften av hyreshusaffärerna i Stockholm. 2018 står de istället för en femtedel av affärerna.
Minskningen beror i högsta grad på bankens höga krav gällande utlåning och faktumet att hyresgästerna sällan har möjlighet att lägga det högsta budet. Då säljs lägenheterna istället vidare till något annat fastighetsföretag.

Nya utvecklingen beror på amorteringskravet

Förutom att omvandlingen av hyresrätter som blir bostadsrätter minskar på grund av bankernas hårdare utlåningskrav, kan minskningen också ha påverkats av det nya amorteringskravet. Det menar Kristina Andersson som är analyschef på fastighetsanalysföretaget Datscha.
– Det dämpar privatpersoners möjligheter till ombildningar, säger hon till SvD Näringsliv.

Det har skett sex ombildningar i Stockholm under 2018

I Stockholm har det hittills under 2018 genomförts sex ombildningar. Tre av dessa gjordes i Stockholms innersta stadsdelar. Förra året var det istället åtta hyresrätter som omvandlades till bostadsrätter och året innan det, år 2016, skedde det så många som 26 ombildningar.
Enligt redovisade siffror från SCB ombildades 24 procent färre hyresrätter under 2017, jämfört med år 2016.
Minskandet av omvandlingarna fortsätter även runt om i landet. I år har det hittills genomförts 32 ombildningar, under 2017 41 stycken och år 2016 73 stycken ombildningsaffärer.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]