Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 11 maj, 2023

Hyresrätter förvandlas till korttidsboenden och hyrs ut under hotelliknande former. Fastighetsägarna i Stockholms innerstad tjänar stora summor på verksamheten.

Att hyreslägenheter hyrs ut som hotell har blivit allt vanligare. I Stockholm är problemet utbrett och idag hyrs det ut gamla hyresrätter över hela staden.

Hyresrätter hyrs ut som hotell

Det råder stor bostadsbrist på många platser i landet, inte minst i Stockholms innerstad. Därför är det extra anmärkningsvärt att vanliga hyresrätter istället hyrs ut likt hotell för 1 000 kronor natten. Till det ingår både städning, parkering och tvättstuga.
Vad som inte framgångar i annonserna är att tvättstugorna som ingår delas med resterande hyresgäster.
För de som fortfarande bor kvar i husen är det svårt att överhuvudtaget få tvättid under högsäsong.

Hyresgästerna köps ut

Fastighetsägarna köper ut hyresgäster och gör sedan avtal med diverse bolag som har hand om uthyrningarna. Ett par på Sveavägen berättar att hyresvärden anklagat dem för brott för att de ska lämna huset. Anklagelserna har dock fått avslag i Hyresnämnden.
– Han vill inte ha oss här. Om han fick välja skulle han göra hotell av allting, säger mannen i paret, till tidningen Mitt i.
Där hyresgästerna väl flyttat ut görs lägenheterna om till korttidsboenden och dörrarna märks upp enligt ett gemensamt kodsystem. Det kan handla om alltifrån blomnamn till namn på olika grönsaker och frukter.

Kritiken är stor hos de boende

Många boende i hyresrätterna är kritiska. Det dyker upp nya främlingar varje vecka, det är mycket liv och rörelse i trapphusen och sängkläder lämnas utanför dörrarna.
En kvinna boendes på Kocksgatan, på Södermalm, berättar att majoriteten av lägenheterna i huset där hon bor har blivit hotell. Ett annat par berättar för Mitt i att de idag är ensamma på sitt våningsplan.

Jurister ska undersöka om verksamheten är laglig

Fenomenet att göra hotellägenheter av hyresrätter har vuxit kraftigt den senaste tiden. Hyresgästföreningen vill nu undersöka om verksamheten verkligen är laglig. De ska låta sina jurister sätta sig in i problematiken.
Något som kan tala för att det är olagligt har att göra med brandsäkerheten. Det finns nämligen andra regler kring brandsäkerhet när det gäller hotell.
Man är även kritiska till att man tar bort hyresrätter från marknaden i en tid när det är bostadsbrist.

Varken fastighetsägare eller uthyrningsbolagen vill ge några kommentarer

De flesta fastighetsägare Mitt i varit i kontakt med vill inte kommentera uthyrningarna. En säger bland annat att han inte vet vilka bolag som hyr ut lägenheterna. En annan förnekar helt och hållet att det skulle röra sig om någon hotellverksamhet.
Man har även försökt komma i kontakt med uthyrningsbolagen, Silverdoor Apartment och Beautiful Apartments. Endast den sistnämnda svarade och sade att man inte vill ge några kommentarer.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]