Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Flera av landets storbanker försenar kundernas bankbyten genom att inte skicka ut amorteringsblanketten i tid. Finansinspektionen är mycket kritiska till beteendet och ska i framtiden följa upp bankernas hantering av blanketten.

I samband med att amorteringskravet infördes 2016 tog Bankföreningen fram en amorteringsblankett. Den gör det möjligt att byta bank och ta med sig sina nuvarande villkor. Detta verkar dock inte uppskattas av flera storbankerna som försöker försena byten.
Detta sker genom att banken inte skickar ut amorteringsblanketten i tid. I vissa fall kan det ta veckor innan kunden får sin blankett.
– Det verkar som att ett antal banker släpar benen efter sig. Det finns ett antal stora aktörer som är väldigt snabba och för andra stora aktörer tar det veckor att skicka blanketterna. Det är inte acceptabelt, sa Finansinspektionens generaldirektör, Erik Thedéen, under ett seminarium anordnat av Konkurrensverket.
De flesta banker erbjuder även bara en fysisk version av amorteringsblanketten. En digital variant hade kunnat vara lösningen på problemet, men det verkar inte bankerna vara intresserade av.

Banken vill vinna tillbaka kunden

Anledningen till att bankerna inte skickar ut blanketten i tid, eller erbjuder en digital version, är för att man vill behålla kunden.
Den extra tid som det tar för kunden att få blanketten ska ge banken en möjlighet att övertala kunden om att stanna kvar.

Finansinspektionen kommer hålla ögonen på bankerna

För att inte bankerna ska försena bankbytet har Finansinspektionen beslutat sig för att följa upp hur amorteringsblanketterna hanteras.
Man anser inte att det är rimligt att kunderna får vänta så länge som i dagsläget.

Kritiker hävdar att färre byter bank sedan införandet av amorteringskravet

Sedan amorteringskravet infördes 2016, och skärptes 2018, har många hävdat att det fått färre kunder att byta bank.
Erik Thedéen håller dock inte med i kritiken och menar att kravet inte har någon som helst påverkan på kundernas rörlighet mellan bankerna.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]