Foto: Pressbild/Finansinspektionen

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Den nya uppstickaren Enkla ska erbjuda marknadens lägsta bolåneränta. Utöver det omfattas företaget i dagsläget inte av amorteringskravet. Det vill Finansinspektionen ändra på och en regelförändring kan träda i kraft till nästa år.

Finansinspektion vill att Enkla ska omfattas av amorteringskrav

Enkla är ett bostadskreditinstitut som riktar sig till kunder med befintliga lån, med en belåningsgrad på max 85 procent och ett lånebelopp på högst fem miljoner kronor. Till dessa kunder kan man erbjuda en bolåneränta på under en procent, närmare bestämt 0,95 procent.
Det kräver dock att man kan låsa lånet i tre år. Motsvarande snittränta hos landets storbanker är 1,6 procent. Då den nya uppstickaren inte är någon bank omfattats man inte heller av regeringens amorteringskrav, vilket kan locka ännu fler kunder.
David Lothigius är jurist på Finansinspektionen. Han säger till Di Digital att detta är problematiskt och att det bör vara samma villkor för alla. Det är en grundförutsättning för en fungerande konkurrens på bolånemarknaden.
Finansinspektionen har sedan ett par månader tillbaka arbetat med att få till en regeländring. Redan till hösten är sannolikt arbetet klart och till 2019 börjar amorteringskraven att gälla även för bankkreditinstitut.

Enkla har aldrig haft för avsikt att utnyttja kryphålet

Enklas vd, Alexander Widegren är tydlig med att man aldrig försökt utnyttja kryphålet som just nu finns. Han säger att man träffat Finansinspektionen vid ett flertal tillfällen angående det undantagna amorteringskravet.
– Vi ska följa reglerna, trots att det inte krävs, och uppmuntra kunderna att amortera mera, säger han till Di Digital.

Fick intresseanmälningar för 20 miljarder första dagen

Enkla har sedan man dök upp på bolånemarknaden skakat om rejält och redan första dagen fick man in 8 000 intresseanmälningar, på totalt 20 miljarder kronor. Företaget har som mål att ta in kapital genom att utfärda bostadsobligationer för 100 miljarder kronor, inom 18 månader. Det återstår att se om man lyckas.
Att konkurrenterna tar Enkla på allvar råder det dock inga tvivel om. Frank Hojem sade tidigare i veckan i en intervju med SvD att han tror Enklas framfart kommer leda till prispress på bolån, vilket kommer gynna bolånekunderna. Men även hos SEB undersöker man vilka möjligheter som finns för att hitta nya finansieringslösningar som ska skapa billigare bolån.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]