Barnfamilj som vräks från sitt hemFörra året vräktes närmare 250 barnfamiljer från sina hem. Foto: ChameleonsEye/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Fler barnfamiljer vräks och antalet barn som berörs har ökat, visar siffror från Kronofogden. De flesta vräkningarna beror på obetalda hyror på under 10 000 kronor men en del familjer luras även av svartuthyrare.

Det senaste året har fler barnfamiljer vräkts från sina bostäder än året dessförinnan. Detta efter flera år av nedgång.
Totalt vräktes 247 barnfamiljer under 2018 vilket är 36 fler familjer än 2017, enligt siffror från Kronofogden. Det är inte bara fler familjer som har vräkts utan även fler barn som har berörts av vräkningarna. Totalt handlar det om nästan 450 barn som drabbats, 2017 var det färre än 400.
Detta sker trots att Sverige i över tio års tid har haft en nollvision när det gäller barnvräkningar.

Oroliga för att problemen ska bli större

Kronofogden oroar sig över att problemen med barnfamiljer som vräks ska bli ännu större framöver. Speciellt med tanke på att konjunkturen kommer vända nedåt och hela 40 procent av de vräkningar som skedde förra året berodde på skulder under 10 000 kronor.
– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin, säger Kim Jonsson som arbetar med den förebyggande verksamheten hos Kronofogden.

Viktigt att kontakta hyresvärden innan problemet blir för stort

De allra flesta vräkningarna beror på att familjerna ligger efter med några få månadshyror. Många problem kan lösas om man bara tar kontakt med sin hyresvärd så fort man märker att man börjar få svårt att betala hyran. På så vis behöver inte heller Kronofogden kopplas in i ärendet.
Det växande problemet är dock inte bara kopplade till hyror som inte betalas i tid. Många familjer hyr sina bostäder i andra eller i vissa fall även tredje hand och hyran de betalar in når aldrig bostadsbolagen. Istället har familjerna lurats av svartuthyrare så när Kronofogden kommer för att vräka familjen vet man inte ens om att det bor barn i bostaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]