sommarstuga vid sjö med roddbåt vid bryggaSvenskarnas intresse för fritidshus i närområdet är betydligt större i år än förra året, på grund av de begränsade resemöjligheterna. Foto: almgren/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Intresset för att hyra fritidshus är större hos svenskarna i år, när covid-19 hindrar dem från att resa utomlands under semestern. Många vill hålla sig i hemtrakterna för att undvika resande även inom landet, skriver SvD Näringsliv.

I den rådande pandemin är möjligheten att resa utomlands under semestern begränsad. Det är också osäkert om det kommer vara möjligt att resa inom landet.

Men då har i stället svenskarnas intresse för att hyra fritidshus och sommarstuga ökat. Under april har det gjorts dubbelt så många sökningar på lediga fritidshus än samma månad förra året, enligt en undersökning som Blocket låtit göra.

På annonssajten Stugknuten har trafiken ökat med 50 procent den senaste tiden. Intresset har framför allt ökat hos svenska gäster.

Svenskar vill hyra fritidshus i närområdet

Semesterhusförmedlaren Novasol berättar att de har fått en tydlig ökning av bokningar från svenskar under de senaste två veckorna. Även Stugsommar märker av trenden att svenskarna styr om sin semester och vill hyra fritidshus i sitt närområde.

– Många tänker kanske att man inte borde resa så långt bort. Bor du i Stockholm så kanske du inte hyr en stuga på Västkusten. Då kanske du hellre åker ut i Stockholms skärgård, säger Ema Enderlein Fall på Stugsommar.

Nu arbetar Stugsommar med att göra plats för fler svenska gäster, genom att fråga husägarna om de kan hyra ut sina hus fler veckor under högsäsongen.

Tyska gäster avvaktar med avbokningar

Både Novasol och Stugsommar har även fått in en hel del frågor från intresserade från andra länder, framför allt från Tyskland. Många bokade semesterboende i Sverige redan förra året, och under mars och april var det många tyska gäster som avbokade eller sköt upp sina bokningar.

Men även om det är oklart om tyskarna kommer att kunna fira sin semester i Sverige, väljer många också att behålla sina bokningar och avvakta för att se vad som händer.

Än så länge är det osäkert hur många av bokningarna som faktiskt kommer att genomföras. Det kommer att stå klart först i oktober, berättar Ema Enderlein Fall.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]