gammal mysig gata i madridBostadsköp i Spanien har lockat fler svenskar under tredje kvartalet än tidigare månader. Foto: Catarina Belova/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Intresset att köpa bostad i Spanien ökar bland svenskarna. Även om pandemin fortfarande är ett faktum verkar många vara optimistiska kring utvecklingen i Spanien och vilja planera för framtiden. Enligt Svensk Fastighetsförmedling märks en särskild ökning av köp som sker efter digitala bostadsvisningar.

Pandemin är fortfarande pågående, och det sker omfattande nedstängningar på många håll i världen Men det stoppar inte svenskarna från att köpa bostad utomlands.

Under årets tredje kvartal var det 510 svenskar som köpte en bostad i Spanien. Det är 32 procent fler än det var under föregående kvartal.

Oväntad uppgång på Spaniens bostadsmarknad

Uppgången har märkts av även på den spanska bostadsmarknaden. Där har bostadsköpen gått upp med 33 procent från det första kvartalet. Priserna har samtidigt ökat med 0,8 procent. Det har Spaniens registreringsmyndighet Registradores rapporterat.

Flera experter har spekulerat under våren att priserna skulle falla med 20 procent. Men detta har alltså inte hänt. I stället verkar marknaden faktiskt hämta sig efter den stillastående våren.

Ökat intresse för köp via digital visning

Mäklarfirman Svensk Fastighetsförmedling har ett kontor i spanska Torrevieja. Även de vittnar om ett starkare intresse från de svenska kundernas sida.

Vd:n för den utländska verksamheten, Svensk Fast Utland, berättar att fler kan tänka sig att köpa bostad efter digital visning. På så sätt har det varit möjligt att etablera mäkleriverksamhet i Spanien i år trots den pågående pandemin.

Många vill planera framåt efter pandemin

Christoffer Krogh är mäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Torrevieja. Han tror att pandemin har bidragit till det ökande intresset, efter en tid av osäkerhet.

– Jag tror att många efter ett väldigt avvaktande år vill drömma sig bort och planera för tiden som kommer efter nedsättningarna och pandemins omfattande effekter.

Han påpekar också att de är optimistiska i Spanien, om än försiktiga, eftersom smittspridningen verkar minska.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]