Vitt flerfamiljshus med brun dörrI 257 av 290 kommuner är hyresrätter vanligare än bostadsrätter. Foto: Gemenacom/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hyresrätter är vanligare än bostadsrätter i 257 av landets kommuner. I många kommuner på glesbygden finns det inte en enda bostadsrätt, det visar siffror från SCB. De kommuner som går mot strömmen är framförallt rika kommuner utanför Stockholm.

De allra flesta lägenheterna i Sverige är hyresrätter. Upplåtelseformen är vanligast i hela 257 av landets totalt 290 kommuner. I 12 svenska kommuner finns det inte ens en enda bostadsrätt, det visar siffror från SCB.
De kommuner där det inte finns några bostadsrätter är Kinda, Högsby, Färgelanda, Essunga, Ockelbo, Nordanstig, Ragunda, Nordmaling, Bjurholm, Dorotea, Överkalix och Pajala. De har alla något gemensamt, nämligen att de är mindre kommuner.
I ytterligare 49 kommuner är 90 procent av lägenheterna hyresrätter.

Hyresrätter är inte vanligast i Stockholm

I landet fanns det vid årsskiftet cirka 1 460 000 hyresrätter och allra flest fanns i Stockholm med 177 500 stycken. Upplåtelseformen är dock inte den dominerande i huvudstaden. Hyresrätterna utgör bara 43 procent av alla lägenheter.
I två andra större städer, Göteborg och Malmö, ser det lite annorlunda ut. I Göteborg är 63 procent av lägenheterna hyresrätter och i Malmö är den siffran 52 procent.

I rika kommuner är det ovanligare med hyresrätter

Om det var vanligast med hyresrätter i mindre kommuner på glesbygden så är det desto ovanligare med upplåtelseformen i rika kommuner vid storstäderna. I exempelvis Täby utanför Stockholm går det tio bostadsrätter på en hyresrätt.
Andra kommuner där bostadsrätterna dominerar är Vaxholm, Danderyd, Lomma och Vallentuna.

Hyresrätterna blir fler medan bostadsrätterna blir färre

Redan i dag är hyresrätterna dominerande och upplåtelseformen ser ut att få sig en ytterligare skjuts framöver. Vid flera tillfällen förra året rapporterades det om att nybyggda bostadsrätter var svårsålda. Många byggbolag har därför valt att omvandla bostäderna till hyresrätter.
Bara i Stockholm, Malmö och Uppsala har totalt 1 000 tilltänkta bostadsrätter omvandlats till hyresrätter.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]