domarklubba som slås i bordetHovrätten beslutade att en kvinna blir av med sitt förstahandskontrakt efter att ha anmälts av sin hyresvärd. Foto: Aerial Mike/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ett fall av olovlig andrahandsuthyrning har lett till delade meningar mellan hyresnämnd och hovrätt. Trots att hyresnämnden inte kunde bevisa att uthyraren har bott på någon annan adress, tyckte hovrätten att uppgifterna räckte för att vräka uthyraren i fråga, skriver Hem & hyra.

Fallet gäller en kvinna som under två år har hyrt en lägenhet i Åkersberga. Ända sedan hon fick tillgång till lägenheten har hennes bror också bott i lägenheten, men utan något tillstånd från hyresvärden. Kvinnan själv var det första året folkbokförd på en annan adress.

Detta gjorde att hyresvärden ansåg att kvinnan är skyldig till olovlig andrahandsuthyrning. Utöver folkbokföringen menar hyresvärden att kvinnan inte har befunnit sig i lägenheten när personal har sökt henne, vilket pekar på att hon inte själv har bott där.

Att förstahandshyresgästen själv bor i lägenheten är nämligen den avgörande skillnaden mellan andrahandsuthyrning, som kräver tillstånd, och inneboende, som inte gör det.

Kvinnan hävdar att hon har bott i hyresrätten

Kvinnans förklaring till situationen var att hon inte själv hade ändrat sin folkbokföring. Det var i stället en familjemedlem som drivit företag i kvinnans namn, och därför ändrat hennes folkbokföringsuppgifter till företagets registreringsadress utan att fråga henne först. Kvinnan ska ha polisanmält sin släkting för detta.

Därmed menar kvinnan att hon själv har bott i hyreslägenheten under hela perioden och delat den med sin bror. I det fallet räknas brodern som inneboende och inte hyresgäst. En av kvinnans grannar stödjer också påståendet om att kvinnan har bott på adressen.

Hyresnämnden friade, men hovrätten fällde

Fallet medförde oenighet i hyresnämnden dit kvinnan anmäldes. Slutligen beslutade de att hon skulle få bo kvar i lägenheten, eftersom det inte går att bevisa någon andrahandsuthyrning.

Men hyresvärden gick vidare med ärendet till hovrätten, där man hade en annan syn på saken. Kvinnan har inte kunnat förklara varför hon varit borta från lägenheten vid värdens besök. Detta och den felaktiga folkbokföringen är tillräckligt för att hävda att det har handlat om andrahandsuthyrning, anser hovrätten.

Hovrätten beslutar därför att kvinnans hyreskontrakt ska sägas upp, enligt praxis när en hyresrätt hyrs ut i mer än sex månader utan tillåtelse.

Familjemedlem eller kortare hyresperiod gör ingen skillnad

Att det är en familjemedlem som har hyrt lägenheten gör ingen skillnad för domen. Det hade inte heller varit annorlunda om uthyrningen hade varat en kortare tid, utan har brodern använt lägenheten självständigt handlar det om andrahandsuthyrning. Det säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

– Här är reglerna väldigt klara. Det spelar ingen roll om det är en släkting eller en familjemedlem som hyr eller om det bara rör sig om några veckor.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]