Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Byggbolagen HSB och Riksbyggen har kommit med ett förslag som ska ge bostadsköpare mer information om bostadsrättsföreningarnas ekonomi.

Ett bostadsrättsköp är för många den största affär man gör i livet. För att vara säker på att man som köpare lägger pengarna på rätt bostad krävs kunskap om föreningens ekonomi.
Den informationen, framställd på ett lättbegripligt sätt, anser HSB och Riksbyggen saknas för tillfället. Därför har man nu presenterat ett förslag man kallar ”kylskåpsmärkning” som ska ge bostadsköpare mer information om bostadsrättsföreningarnas ekonomi.
– Det är så pass mycket glapp mellan informationen du behöver och informationen som finns i en årsredovisning, säger Niklas Widebeck, utredningschef på HSB riksförbund, till Dagens Nyheter.
Tanken är att information ska sättas på årsredovisningens framsida och därefter kompletteras med ytterligare information där nyckeluppgifterna förklaras. Det handlar exempelvis om hur föreningens skuldsättning, sparande samt återinvesteringsbehov ser ut.
Informationen finns redan men ett tydligare förklarande ska hjälpa en framtida köpare att ta kloka beslut.

En svag ekonomi kan leda till stora avgiftshöjningar

Att inte vara uppdaterad kring en förenings ekonomi kan i värsta fall få förödande konsekvenser för en bostadsköpare.
Saknar föreningen sparande, inte har något låneutrymme men är i behov av investeringar kan det leda stora avgiftshöjningar i framtiden.
Att då i ett tidigt skede kunna få reda på en förenings ekonomi kan vara till stor fördel för konsumenten.

Mäklare ställer sig positiv till HSB och Riksbyggens förslag

Angelica Hermansson är mäklare på Svensk fastighetsförmedling. Hon är positiv till förslaget som HSB och Riksbyggen presenterar.
– Vissa tittar kanske på lånen och ser en låg siffra och tycker att det är bra. Men om föreningen har stambyten, en omläggning av taket och sådana saker framför sig, då säger inte lånestorleken något, säger hon, till Dagens Nyheter.
Hermansson tror dock att det kan bli svårt för mindre föreningar att redovisa återinvesteringsbehovet. Detta då det i många fall kommer krävas en specialist för att göra en sådan bedömning, något många föreningar inte har råd att anlita.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]