Tips & råd
Uppdaterad: 7 november, 2024
För första gången har en person i Sverige fått fängelse för olovlig andrahandsuthyrning. Straffet blev 9 månader men innefattade då även ett flertal andra domar.
Det vanligaste som sker vid olovlig andrahandsuthyrning är att hyresvärden antingen varnar hyresgästen, som hyrt ut i andrahand, eller säger upp kontraktet. Dras hyresgästen till domstol kan däremot straffet bli böter eller fängelse upp till två år. Detta förutsatt att inte bara olovlig uthyrning skett utan även att hyran som tagits ut varit så kallad ”ockerhyra”. Nu har första personen i Sverige blivit dömd till fängelse för just detta brott.
”Brott mot jordabalken”
Om olovlig uthyrning sker, och ockerhyra tas ut, kallas brottet för ”brott mot jordabalken”. Ett brott som infördes 2019 och som enbart ett fåtal har åtalats för sedan dess. Samtliga, fram till nu, har däremot bara fått böter i straff. Detta utifrån att tidigare åtalade bara hyrt ut delar av sin lägenhet.
Mannen som nu är fälld av Göteborgs tingsrätt hade däremot både hyrt ut hela sin lägenhet samt gjort detta under lång tid och i stor omfattning.
735 000 kronor på uthyrning
Det var under vintern 2021 som fastighetsbolaget Castellum upptäckte att mannens hyreslägenhet fanns med på uthyrningssidan Airbnb. Det visade sig då att annonsen varit aktiv på uthyrningsplattformen sedan 2012 och fram till 2021 hade 192 personer lämnat recensioner. Efter att straffet ”brott mot jordabalken” infördes 2019 hade minst 34 uthyrningar skett, men troligtvis betydligt fler.
För fastighetsägaren var det alltså tydligt att den olovliga uthyrningen både pågått under längre tid och i mycket stor omfattning.
Uträknat på en månad kostade det ca 48 000 kronor att hyra lägenheten via Airbnb vilket därmed vara knappt 39 000 kronor mer än vad mannen själv betalade. Enligt åklagaren skulle mannen därmed tjänat närmare 358 000 kronor på uthyrningen.
Uppsagd och dömd
Mannens hyreskontrakt sades upp av Castellum varpå mannen valde att gå vidare i frågan till både hyresnämnden och hovrätten vilka bägge gick på Castellums linje.
Dessutom intresserade sig Ekobrottsmyndigheten för fallet. Detta inte minst eftersom mannen, under de tre år som myndigheten granskat honom, nolltaxerat. Varken inkomster från uthyrningen av lägenheten, eller uthyrning av husbilar som han även genomfört enligt Ekobrottsmyndigheten, hade redovisats som inkomst.
Utifrån Ekobrottsmyndighetens utredning blev mannen åtalad på ett flertal punkter, däribland bokföringsbrott alternativt grovt bokföringsbrott, ringa narkotikabrott och brott mot jordabalken.
9 månaders fängelse
I oktober 2024 fick mannen sin dom i Göteborgs tingsrätt. En dom som innebar att mannen fick fängelse i 9 månader. Sedan tidigare fanns även beslut om skattetillägg på 900 000 kronor vilket var en orsak till att böter inte utfärdades.
Han fälldes både för ”brott mot jordabalken” samt för grovt bokföringsbrott, bokföringsbrott samt grovt folkbokföringsbrott. Det sista utifrån att han varit skriven i Polen men uppenbarligen bott i Göteborg. Utifrån att han fälldes för bokföringsbrott fick mannen även näringsförbud i tre år.
Eftersom mannen blev dömd för flera olika brott hade tingsrätten gjort en samlad bedömning. Därmed fanns inte något specifikt straff för just den olovliga uthyrningen. Till HemHyra säger däremot kammaråklagare Catharina Linné att det i domen ”framgår att rätten tyckt att brott mot jordabalken är tillämpbart när det gäller Airbnb-uthyrning”.
Kommentarer