Ung tjej sitter på golvet omgiven av flyttkartonger.Hyresgästföreningen har presenterat sin rapport om bostadssituationen för unga vuxna i Sverige, och även om läget fortfarande är tufft kan man se viss antydan till förbättring. Foto: goir/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 28 oktober, 2021

Vartannat år gör Hyresgästföreningen en rapport om bostadssituationen för unga vuxna, och sedan starten 1997 har antalet personer mellan 20 och 27 år som bor hos sina föräldrar bara ökat. Årets rapport visar dock en minskning jämfört med förra året, men enligt organisationen är det ännu för tidigt att säga om det handlar om ett trendbrott. Det skriver Hem & Hyra.

Ännu ett år har Hyresgästföreningen presenterat en rapport om unga vuxnas möjligheter att ta sig in på bostadsmarknaden, där cirka 4 500 personer har fått berätta om sin nuvarande boendesituation. Den första undersökningen gjordes 1997 och sedan dess har antalet 20–27-åringar som bor hemma hos sina föräldrar bara ökat, i alla fall fram tills i år.

För två år sedan uppgav 27 procent att de bor hemma och i år har siffran gått ner till 24 procent, vilket motsvarar ungefär 238 000 unga vuxna i Sverige. Av dessa uppger 84 procent att de är ofrivilligt hemmaboende.

För tidigt att säga om det är ett tydligt trendbrott

Ola Palmgren, ledamot i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse och talesperson för ungas boende, menar att det så klart är glädjande att siffran har minskat, men att det ännu är för tidigt att säga om det handlar om ett tydligt trendbrott. Han påpekar dock att det fortfarande är över 200 000 unga vuxna som bor kvar hos sina föräldrar – majoriteten mot sin vilja.

– Det kan väl ingen politiker vara nöjd med, säger Ola Palmgren till Hem & Hyra.

Hyresrätt är den vanligaste bostadsformen bland unga som flyttat hemifrån

Bland de unga vuxna som kunnat flytta från föräldrahemmet är hyresrätt med förstahandskontrakt den vanligaste bostadsformen på 42 procent, medan 28 procent har kunnat köpa en egen bostadsrätt. 17 procent har någon typ av studentboende, vilket är en ökning på 5 procent sedan mätningen 2019. Eftersom allt fler har börjat studera under pandemin är resultatet kanske inte så överraskande.

Färre bor osäkert

Ett resultat som förvånar Julia Synnelius, Hyresgästföreningens utredare som även tagit fram rapporten, är att antalet personer som har ett så kallat osäkert boende, det vill säga i andra eller tredje hand, har minskat med 4 procent. Hon menar att det förmodligen har att göra med byggboomen vi sett under de senaste åren, men även minskade årskullar. De som dragit nytta av nyproducerade bostäder verkar redan ha haft en fot inne på bostadsmarknaden konstaterar Julia Synnelius.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]