Kammaren i Sveriges riksdagshus.Det är första gången någonsin som Sveriges Riksdag fäller en statsminister. Den avgörande frågan var fri hyressättning för nyproducerade bostäder. Foto: Angela Cini/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 28 juni, 2021

I måndags röstade majoriteten av riksdagen för att fälla regeringen och statsminister Stefan Löfven. Droppen som fick bägaren att rinna över var punkt 44 i januariavtalet, som handlar om fri hyressättning i nyproduktion.

En statlig utredning har föreslagit hur fri hyressättning skulle kunna införas. Hyresgästföreningen skulle tillsammans med Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna ha påbörjat förhandlingar om en alternativ lösning.

Men om dessa parter inte kunnat enas om ett förslag skulle fri hyressättning för nyproduktion ha införts ändå. Det risken ville Vänsterpartiet inte ta, och de valde därför att fälla regeringen, skriver Hem & Hyra.

Nu har statsministern några dagar på sig att bestämma om han ska avgå eller om det blir ett extraval till hösten.

Hyresgäster oroliga, men hyresvärdar tror inte på hyreschocker

Nästan 60 procent av hyresgästerna i Sverige är oroliga för marknadshyror, som förslaget om fri hyressättning skulle kunna leda till. Det visar en undersökning som Hem & Hyra har gjort. 27 procent säger att de är mycket oroliga över saken.

Men det finns ingen större risk för hyreschocker om fri hyressättning skulle införas, menar flera bostadsbolag. 72 procent av de kommunala hyresvärdarna uppger att de inte planerar att bygga fler hyresrätter om förslaget blev verklighet, och befintliga hyror kommer inte att påverkas.

Bland privata hyresvärdar är det fler som tror att de kommer att bygga mer om fria hyror införs. Däremot tror även de att hyresnivån blir oförändrad – mycket på grund av att skillnaden mellan nybyggda och äldre lägenheter redan är så pass stor.

Hyresgästföreningen: Parterna behöver mandat att förhandla

Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, beklagar att frågan har utlöst en politisk kris. Men Hyresgästföreningen ansvarar inte för att lösa den krisen. Helst skulle Marie Linder vilja att själva hyressättningen skulle lösas på ett annat sätt.

– Vi tycker det här är en fråga som politiken borde lämna – ska parterna kunna förhandla måste man också ge dem det fulla mandatet, säger hon till Hem & Hyra.

Fastighetsägarna: Bostadsmarknaden behöver friare hyressättning

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna, vill inte dra slutsatser om vad regeringskrisen leder till. Däremot förbereder de sig för att förslaget om fri hyressättning fortfarande kan genomföras. Han menar att förändringen behövs utifrån hur bostadsmarknaden verkligen ser ut.

– Vi behöver bättre investeringsförutsättningar och en prismekanism som fungerar som den ska också på bostadsmarknaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]