röd stuga i trädgårdI Gävle kommun har priserna på fritidshus ökat mest i landet, med hela 36 procent plus under det senaste året. Foto: almgren/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Sommaren är i antågande och precis som på resten av bostadsmarknaden råder högt tryck på marknaden för fritidshus. Under de senaste tolv månaderna har priserna gått upp med 15 procent i snitt, och den största ökningen står Gävle kommun för med hela 36 procent plus jämfört med föregående tolvmånadersperiod. Det rapporterar SvD Näringsliv/TT.

Trycket är fortsatt högt på alla delar av den svenska bostadsmarknaden, inte minst när det gäller fritidshus. Nu när sommaren bara är några månader bort fortsätter priserna att stiga över i princip hela landet, enligt ny prisstatistik från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Jämför man den senaste tolvmånadersperioden med den föregående har priserna på fritidshus ökat med i genomsnitt 15 procent.

Marcus Svanberg, Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd, menar att uppgången är bred.

I Gävle har priserna på fritidshus ökat mest

Enligt statistiken hittar vi den största prisökningen i Gävle kommun. Här har priserna på fritidshus stigit med 36 procent under de senaste tolv månaderna, vilket i och för sig kan förklaras genom en relativt låg prisnivå som grund eftersom den procentuella ökningen då blir större. Men man har å andra sidan även sett markanta prisökningar i landets dyrare områden.

Falkenberg och Huddinge kommer efter Gävle på topplistan med prisuppgångar på 34,6 respektive 34,0 procent under de senaste tolv månaderna.

En av pandemins effekter

Enligt Marcus Svanberg beror uppgångarna till stor del på effekterna av pandemin. Vårt boende är viktigare för oss och allt fler planerar en semester i Sverige – intresset för att köpa en bostad är stort, men färre vill sälja. Det är troligtvis också fler som väljer att bosätta sig i sina fritidshus permanent, vilket Svanberg menar är en trend som pågått rätt länge.

Flest fritidshusaffärer i Norrtälje

Gävle kanske står för den största prisutvecklingen, men det är Norrtälje kommun som hamnar i topp när det gäller antal fritidshusaffärer. Hela 600 affärer har ägt rum i Norrtälje under det senaste året, med en genomsnittlig prisökning på 22 procent.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]