fingrar på en mobiltelefonBostadsappen Habity har godkänts som betaltjänstleverantör. Foto: PopTika/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Habity är bostadsappen som innehåller det mesta. Bolaget har lockat till sig flera tunga investerare och nu kan Breakit rapportera att Habity nått nästa stora mål när man godkänts som betaltjänstleverantör av Finansinspektionen.

Bostadsappen Habity grundades så sent som för två år sedan av Fredrik Rimmius och Marcus Abler men har redan dragit blickarna till sig. Flera tunga namn har investerat i appen, bland annat Airbnbs Creative Director, Tony Högqvist. I höstas investerade även Schibsted 8 miljoner kronor i det växande bolaget.
Nu har Habity nått nästa milstolpe, Finansinspektionen har nämligen godkänt företaget som betaltjänstleverantör, rapporterar Breakit. Hur FI-tillståndet kommer att användas är hemligt men med tanke på Fredrik Rimmius byggde upp Klarnas checkout är någon form av betallösning inte en allt för långsökt gissning.
– Om vi nu ska verka inom den här sektorn måste vi kunna stå på egna ben. Vi måste bygga upp det utifrån dit vi är på väg. Det finns massa saker som vi har på ritbordet, säger Fredrik Rimmius, till Breakit.

Habity är en bostadsapp som innehåller det mesta

Habity är en app som innehåller det mesta kopplat till bostaden. I dagsläget kan kunderna koppla upp sig mot banken och få koll på alla kostnader som är kopplade till boendet.
Genom appen går det även att se bostadsannonser som ligger ute och man kan lägga upp egna bilder på sin bostad om man går i säljtankar.
Det ska dock inte bara vara möjligt att se bostäder som ligger ute till försäljning. I appen finns drygt 5,5 miljoner bostäder registrerade och det ska vara möjligt att genom appen gå och ”knacka på” hos vem som helst för att höra sig för om bostaden är till salu. Idén fick Habitys grundare av en kompis pappa som åkte över till Gotland för att knacka på hos olika gårdsägare för att se om någon var villig att sälja. Många var faktiskt det om priset var det rätta.
Appen är dock inte bara inriktad på köp och sälj, det ska även vara möjligt att boka tjänster till hemmet, exempelvis fönsterputsning eller städhjälp.

Tagit in kompetens från Klarna

För att lyckas med sin produkt har Habity plockat in spetskompetens. Bland annat har bolaget tagit in Linus Harling som deltagit i utvecklingen av Klarnas app. Dessutom har Habity tagit in Johan Wirén, även han från Klarna, där han haft rollen som senior mjukvaruutvecklare.
På kort tid har Habity gått från att bara bestå av de två grundarna till att nu vara nio personer.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]