Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Bostadsbristen är påtaglig i 243 av 290 kommuner i Sverige. Det har lett till att fler alternativa boendeformer blir aktuella, däribland att bo inneboende hos någon. Enligt Svensk Fastighetsförmedlings senaste siffror kan över hälften av svenskarna tänka sig att ha en inneboende.

I 243 av Sveriges 290 kommuner råder det just nu bostadsbrist. Människor tvingas därför leta efter olika boendeformer som exempelvis kollektivboenden och inneboende. För att kunna bo inneboende hos någon måste man hitta någon som är villig att hyra ut delar av sin bostad. Enligt en studie gjord av Svensk Fastighetsförmedling ska det dock inte vara svårt att hitta.
En klar majoritet av svenskar kan nämligen tänka sig att ha en inneboende.

58 procent kan tänka sig ha en inneboende

Svensk Fastighetsförmedlings undersökning visar att hela 58 procent av svenskarna kan tänka sig att ha en inneboende. 23 procent uppger dessutom att de kan ha en inneboende om det är under en kort period.
Enligt Svensk Fastighetsförmedlings tillfälliga vd, Petra Wester, vill många bo inneboende då man kan slippa pendla långa avstånd varje dag för att ta sig till arbetet eller skolan.
De som kan tänka sig att ha en inneboende efterfrågar framförallt en person med humor visar undersökningen.

Fördelaktigt för den som hyr ut då boendekostnaderna minskar

En anledning till varför så många kan tänka sig att hyra ut delar av sin bostad kan vara av ekonomiska skäl.
Kan man tänka sig att ha en inneboende kan man spara in på stora dela av boendekostnaderna och mycket väl spara flera tusen kronor varje månad. Samtidigt bidrar man till att minska bostadsbristen.

Svenskarna delar helst bostad med Johan Glans och Mia Skäringer

Svensk Fastighetsförmedling passade i undersökningen också på att fråga svenskarna vilken kändis de helst delar bostad med. Högst upp på listan hamnade komikern Johan Glans och skådespelerskan Mia Skäringer.
Även Carina Berg och Zlatan Ibrahimovic tog sig upp på topp 5-listan som ser ut så här:

  1. Johan Glans och Mia Skäringer 15 %
  2. Carina Berg 13 %
  3. Kung Carl XVI Gustaf 10 %
  4. David Hellenius, Gunde Svan, Veronica Maggio och Fredrik Lindström 9 %
  5. Zlatan Ibrahimovic 8 %
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]