Okategoriserade

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Begreppet ”hållbart boende” står för en bostad som är miljö-och hälsovänlig. Detta har blivit så viktigt inför framtiden att Hemnet har en speciell länk för hållbart boende. Bostadshus av trä gör att människor mår bra, visar en studie från 2021 som utförts i bostadsområdet Frostaliden i Skövde.

Frostaliden har trästommar i höghusen och är ett av de största bostadsområdena i Sverige i sitt slag. Studien har utförts av Centrum för boendets arkitektur (CBA) vid Chalmers universitet i Göteborg, tillsammans med White arkitekter. Två hus med 52 hushåll ingick i undersökningen som bestod av djupintervjuer och enkäter.

Hälsa står högt i kurs 

Trä kopplas till trivsel och en stolthet över att bo i ett trähus. Detta symboliserar en livsstil som människor gärna identifierar sig med.

– Hållbarhet och ett hälsosamt liv står högt på mångas agendor. Vi tänker på vad vi äter, hur vi resor och gör våra inköp. Nu börjar det även märkas i hur vi vill bo. Därför uppskattar vi ett sunt boende i ett vackert hus, säger Jan Larsson på White arkitekter och adjungerad professor vid CBA, i ett pressmeddelande.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]