En bild på Handelsbankens logga och lägenhetshusHandelsbanken höjer sin bolåneränta. Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Efter Riksbankens räntehöjning följer storbanken Handelsbanken efter och höjer bolåneräntan. Räntehöjningarna gäller för bindningstiderna på tre månader, ett år och två år. Det är första gången dessa räntor förändra på ett och ett halvt år.

I december meddelade Riksbanken att man höjer styrräntan för första gången på sju år. Sedan dess har många bolånekunder varit på helspänn för att få veta om deras bank tänker höja boräntan eller inte. Flera banker har redan genomfört höjningar och nästa bank att göra det är storbanken Handelsbanken.

Höjningen sker på tremånadersräntan, ettårsräntan och tvåårsräntan. Bankens listräntor med dessa bindningstider har legat oförändrade sedan sommaren 2017.

Räntorna höjs med 0,20 och 0,15 procentenheter

Bolånen med bindningstid på tre månader och ett år höjs båda två med 0,20 procentenheter till 2,25 procent. Boräntan med en bindningstid på två år förändras inte lika mycket. Den går upp med 0,15 procentenheter och är nu 2,20 procent.

Räntan med en bindningstid på tre år har legat oförändrad på 1,95 procent sedan april förra året. Övriga räntor har inte förändrats sedan sommaren 2017.

Flera storbanker höjer räntan på bolån

Handelsbanken är inte den enda storbanken som genomför räntehöjningar efter Riksbankens beslut om att höja styrräntan. För en vecka sedan höjde Swedbank sina boräntor med bindningstiderna tre månader, ett år och två år.

Tidigare idag kom även beskedet att Nordea höjer sina boräntor med samma bindningstider som Handelsbanken och Swedbank. Nordea sänker dock treårsräntan.

Samtliga storbanker har gjort lika stora räntehöjningar.

SEB väljer att inte höja räntan

Den enda storbanken som hittills inte valt att höja räntan för bolån är SEB.

– Vi avvaktar med höjningar tills vidare, säger Laurence Westerlund, på bankens pressavdelning, till SvD.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]