Bostadsmarknaden

Fler sålda bostäder och större utbud! Bostadspriserna har ökat varje månad de senaste sex månaderna men verkar nu plana ut.
– Marknaden har normaliserats de senaste månaderna, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef, Svensk Mäklarstatistik.

Nytt liv i bostadsmarknaden

De större städerna är motorn i prisökningarna. De senaste tre månaderna har villorna i landet ökat i pris med 3 % och bostadsrätterna med 3,4 %. Riksbankens räntesänkning i maj och prognosen för ytterligare sänkningar har onekligen påverkat. Under kvartal två ökade försäljningen med 14 % i jämförelse med motsvarande period 2023. Den totala siffran hittills i år visar på en ökning av sålda bostäder med 12 %, det vill säga hittills i år har 82 100 bostäder sålts.

– Det är en normaliserad marknad nu. Under pandemin var det alldeles för många försäljningar och de två senaste åren har det varit för få. Vi har ett uppdämt flyttbehov och nu ser vi hur det betas av, säger Hans Flink.
– Med halva året bakom oss har marknaden blivit mer stabil för både köpare och säljare. Priserna stiger långsamt och fler affärer kommer till snabbare avslut. Nu återstår att se om marknaden i höst klarar att absorbera ett fortsatt stort utbud. Kommande räntesänkningar och stabilitet talar nog för det, säger Oskar Öholm, VD på Mäklarsamfundet.

Svensk Mäklarstatistik ägs av branschorganisationen Mäklarsamfundet.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]