Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ränteläget i Sverige kan beskrivas som historiskt. Det går att binda lån till samma ränta som den rörliga räntan, vilket aldrig tidigare varit möjligt. I och med att det är så pass billigt med bundna räntor gör det även att många väljer att binda sina lån vid köp av bostad. Genom att hålla koll på vilka fördelar som finns med att binda dina lån vid detta tillfälle kan du gynnas ekonomiskt.

Bundna räntor är mer lönsamma än rörliga

Vanligtvis ligger den fasta räntan över den rörliga räntan. En bunden ränta ger å andra sidan en trygghet inför eventuella höjningar av den rörliga räntan. Situationen med denna låga bundna ränta gör det istället attraktivt att binda lånen. Anledningen till de låga räntenivåerna är att bundna lån har pressats närmre de rörliga. Ibland ligger de olika typerna av räntor på samma nivå. Ibland är till och med den bundna räntan lägre än den rörliga. Några exempel på detta är (vid artikelns publicering):

  • Nordea – Snittränta för treårslån, alltså bundet lån, ligger på 1,58 procent. Snitträntan för den rörliga räntan är 1,64 procent.
  • Handelsbanken – Snittränta på 1,63 procent för treårslån och 1,65 procent för rörlig ränta.

Bind dina lån inför stigning av rörliga räntor

Det historiska ränteläget gör det svårt att tro att de rörliga räntorna kommer sjunka ännu mer. Många förutspår att de snarare kommer att stiga. Många bolånetagare väljer att binda sina räntor till en räntenivå som ligger under dagens rörliga ränta. Att folk binder sig till räntor tyder på att de räknar med att räntorna så småningom kommer vända och stiga.

”Situationen är unik. Det är ett väldigt bra tillfälle att slå till och binda sina lån nu” – Johan Berg, sparekonom.

Att bundna lån fortfarande ligger på en låg nivå kan visa på att ränteläget kommer vara lågt under ett tag till. Det antas att det kommer ta cirka fem år innan en långsiktig jämvikt för räntorna skapas.

Långsiktigt tänk kan vara smart vid bindande av lån

För att ett bundet lån ska vara givande gäller det att du tänker långsiktigt när du väljer att ta bolån. Det gäller att din boendesituation kommer vara oförändrad under de åren du är bunden till lånet. Om du till exempel inte vet om du ska bo kvar i ditt hus kan det bästa alternativet vara att vänta med att binda lånen. Annars kommer du vara bundet till ett lån under en viss period, trots att du kanske inte behöver det. Även vid bankbyte eller amorteringar utöver plan kan det vara smart att inte vara bunden till något lån. Här är snarare rörlig ränta bättre.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]